Put do matičnog jata

U mnogim knjigama i tekstovima uvek se pominje i ponavlja ako se žele dobiti dobri letački rezultati i postići uspeh treba obezbediti vlastito letačko-matično jato golubova.

Mnogi autori i pisci ovakvih saveta nisu uspeli u potpunosti to objasniti.I pored toga ja želim čitaocu dati par dobrih saveta iz vlastitog iskustva. Pri tome ne mogu da izbegnem par stručnih izraza iz oblasti teorija nasleđa kao što su: chromosomi-nosioci nasleđa, Gene-nasledne faktore, Heterozon-polne nosioce nasleđa (golub xx, golubica xo).

Kada se pare dva goluba dobijaju se naslednici koji nose u sebi kombinacije gena oba goluba .Samim tim ne nasleđuje samo spoljne osobine oca ili majke kao što su boja instikti ,a to su karakterne osobine i prirodni nagon i(ovo je važno jer ima među njima zdravih i dobro ležećih golubova). Golubovi po polnosti poseduju i razni broj hromozoma. Golub poseduje 80 nosioca nasleđa, golubica 79.

Ova razlika se može objasniti time što za nasleđivanje polova uslovljava golub jer poseduje 1.polni hromozom više od golubice.Već ovaj podatak daje goluba kroz ovaj polni gen višu mogućnost uticaja na sinove kao i na kćerke. Golubica može da utiče samo na

sinove. To je uslovljeno njenim heterozomom. Kada se spoje parenja oba polna gena kombinacija golubice je u stanju da svoj X hromozom prenesa na sina što znači da ona može uticati i manipulisati samo sa muškim potomcima. Nastane li prilikom parenja i ženka ona nasleđuje gen – polni heterozom od majke. Iz ovih podataka izlazi zaključak da bi se dobilo dobro vlastito jato potrebno je jedan dobar golub iz dobre letačke linije.

Moja vlastita linija engleskih tiplera nastala je od jednog goluba (leteo 19.20 i 19.05) uveženog i dve ženke iste loze. Ovaj golub iz Engleske potiče iz jedne loze čiji su se potomci kroz duži period pobeđivali na takmičenjima u dužini leta i pokazivali se kao izvaredni letači sa vrhunskim rezultatima  u letenju. Oni su bili pobednici na mnogim takmičenjima. Golubica sa kojom sam spario pomenutog goluba uzeta je iz jata moga prijatelja, a takođe potiče iz iste loze. Tako sam ja kao početnik imao izvaredne uslove i omugućeno mi je da dobijem dobre letače, jer sam imao dobar početni materijal.

Kroz često parenje dobio sam nakon prve godine više polusestara i polubraće. Moja prva generacija je na kraju kroz selekciju koju sam primenjivao samo na principu letenja davala odlične letačke rezultate. Leženje i parenja sam vršio samo na letačkim kriterijumima. Ovaj postupak sam primenjivao u nekoliko generacija genotipova.

Danas mogu reći da imam rasplod za moj čitav golubarski period bez potrebe da ih uzimam iz nekih drugih loza i da gubim u rezultatima u letenju ili da doživim degeneraciju kroz leženje. Dogodili se da doživim veće gubitke (bolest, napad grabljivica, itd) onda bih pokušao da ovo nadoknadim isključivo iz loze-jata golubica, koje su parene na početku.

Mužjake iz jata golubice ne bih nikada uzimao pa nemojte ni vi to činite ako imate sličnu lozu golubova kao ja. Jer kada bih ubacio mužjaka -a ne golubicu dobio ih potpun novo jato. Po mome mišljenju, genetski materijal se može najbolje sačuvati ako se duži niz godina vrši ukrštanje samo sa jednom lozom. Ako se upotrebljavaju srodne golubice za ukrštanje ne postoji opasnost da se postojeća linija loza uništi jer na kćerku uticaj ima samo golub sa početnim njegovim heterozomom.

Mužjaci mogu uslovljavati oba pola zajedno. Zbog toga ne koristiti muškarce jer mogu da prenesu genetski materijal svoje majke.

Nadam se sa mojim izlaganjem dovoljno objasnio kako da ne dođe do unošenja stranog genetskog materijala u vlastitu liniju. Ako bi vam se to dogodilo onda bi ukrštanjem i parenjem mladih uništila vlastita linija a isto tako bi bila uništeni predhodni dugogodišnji napori.

Zašto je linija i rasa (LOZA) tako važna. Uzgajivači koji su to pokušali objasniti mogli su to lako učiniti samo ako su sa takvim golubovima učestvovali na takmičenjima. Za početnike odgovor nije tako prost. Jedan letački tim golubova koji leti u različitim visinama i čija slika letenja nije ujednačena, postaju preumorni pa zbog toga sleću pre vremena. Drugačije je sa jatom golubova koji imaju isti letački stil i koji lete u istoj visini. Svako ko želi da godinama postiže dobre rezultate u letenju sa golubovima mora se truditi da uzgajaju golubove koji imaju što više zajedničkih osobina.

Na kraju da bi se to postiglo mora se imati dobra vlastita linija i matično jato iste loze.
Slobodan Brkić

Share This Post

Recent Articles

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2024 SrpskiVisokoletac.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie