Način treninga i ishrane engleskih tiplera

Ekipa golubova je spremna za početak treninga jer se u njoj nalaze najbolji golubovi koji su veoma pažljivo odabrani.To su oni golubovi koji su svojim kvalitetom i poslušnošću izborili mesto u ekipi koja će na dan utakmice napraviti veliko iznenađenje. Vrlo često golubovi dobro lete i bez nekog naročitog treninga, ali to treba da izbegavamo jer se vrhunski rezultati postižu samo specijalnim treningom.

Prednost posebne ishrane i način treniranja su veoma važni jer se postižu vrhunski letovi u određeno vreme koje nama odgovara,a to je sam dan utakmice .Tačno je da pojedini golubovi postižu fantastične letove i bez ikakvog treninga sa minimalnom količinom hrane, ali to su izuzetci i na to se ne možemo osloniti.

Najvažnije je da se golubovi planski hrane, pravilno treniraju i to sve uz prisustvo „dropera“ jer oni vrhunac snage postignu, takoreći, određenog dana, a ishrana i trening se podešavaju za taj dan.

Mišljanja oko boksiranja golubova takmičara su podeljena. Neki takmičari su protiv boksova i pripremaju ih van boksova, dok su neki pristalice boksiranja. Lično mislim da golubove
treba staviti ili svakog posebno u boks, ili u jedan veći boks celo jato.

Prednosti su u svakom slučaju na strani pojedinačnih boksova jer tu imamo punu kontrolu i što se tiče hrane, kao i zdravlja golubova. Golubove treba svaki dan kontrolisati da ne dođe do jakog mršavljenja i telesne lakoće. Takvog goluba treba isključiti iz jata. Početnik će najbolje uraditi ako golubovima da solidnu telesnu kondiciju i dresuru.

Golubovi takmičari treba da su temperamentni, ali ne sa dovoljno razvijenom muskulaturom. Perje treba da je zategnuto, izmet suv i krečnjav, oči svetle a nozdrve bele-napuderisane.

Golubovi se u treningu puštaju na letenje svaki treći dan, a hrana treba da se sastoji od ječma-pivarca, pšenice i  darija, koji  je po sastavu sličan prosu, tako da ga proso u potpunosti može zameniti. Ova hrana sadrži ugljene hidrate koji ne goje goluba, čine ga sitim i stvaraju kod goluba fine vlaknaste mišiće, Ako je potrebno hrana može da se pojača. To mora da vidi svaki takmičar.

SVAKI TAKMIČAR MORA DA PRONAĐE MINIMUM HRANE KOJI ODGOVARA NJEGOVIM GOLUBOVIMA DA U TRENINGU LETE ISPRAVNO A DA SE NE UGOJE.

Pošto treba da pripremimo golubove za određeni termin počinjemo sa treningom 45 dana pre  utakmice.

Od rase samog goluba zavisi koliko mu je dana dovoljno za pripremu i ostvarivanje vrhunske kondicije. Kod nekih golubova se to postigne za 5 do 7 dana, a kod nekih za 3 do 4 dana. Gotovo je sigurno da većina golubova vrhunsku kondiciju postižu za 5 do 7 dana. Veoma je važno da golubovi u predtreningu neki put dobiju onu hranu koju će dobijati zadnjih dana pred utakmicu kako se ne bi desilo da zbog nepoznavanja hranu odbiju.

Kada se sa dijetalne hrane prelazi na drugu vrstu hrane potrebno je u vodu za piće staviti  Karls-Badsku so i to jednu supenu kašiku na ¾ litra vode.

Karls-Badska so se daje golubovima da ne poremete varenje kada počnu da uzimaju drugu vrstu hrane i da se i poslednji ostaci ječma odstrane. Obično hrana u organima za varenje kod golubova posle uzimanja ostaje 12 do 14 sati, dok se kao izmet ne izbaci.

Pošto su golubovi leteli  svaki treći dan i jeli kao što je napred izneto, oni će posle 10 do 12 treninga moći da lete 5 do 7 sati. Znači, može da se počne izgrađivanje za utakmicu. Sada dolazi do promene hrane.

Razgovarao sam sa Starčević Duškom iz Šida koji je u takmičenju Saveza Vojvodine ostvario „engleski rezultat“ i rekord STSV – 21 sat i 01 minut.

Duško kaže: “Moji golubovi u treningu lete na dijetalnoj hrani  koju pravim sam i najsličnija je Somborskoj dijetalnoj hrani. Na početku treninga lete tri do četiri sata a nekoliko treninga pred utakmicu lete deset do dvanaest sati. Poslednji trening traje nešto kraće,odnosno osam sati.

U početku noćni let traje oko dva sata a kasnije lete noću i do šest sati. Posle poslednjeg treninga moji golubovi imaju pet dana odmora. Sada jedu punu hranu a ona se sastoji od mešavine hrane firme Versele-Laga.“

Duško meri svakog goluba iz takmičarskog jata i u odnosu na težinu povećava ili smanjuje hranu. Od preparata, odnosno stimulativnih sredstava daje Fortalit, Omniform i Karmine.

Napominje da je veoma bitno da je matično jato sastavljeno od vlastitih, proverenih letača i koje vlasnik mora dobro poznavati. Svi golubovi koji su u matičnom jatu leteli  su kod Duška za utakmicu  i ostvarili odlične rezultate.

Sava Maksimović-Zemun
Tel. 011/2619-448


Share This Post

Recent Articles

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2024 SrpskiVisokoletac.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie