Mileta Kojundžić o sebi

golubovi-milete-kojundzijeGajenjem golubova engleskih tiplera bavim se osam godina. U prve dve godine se nisam takmičio iz razloga što nisam mogao da se prilagodim razlici u pripremama za takmičenje između srpskih visokoletača i engleskih tiplera.

Odmah posle prve sezone u kojoj sam napravio četiri rezultata između 14 i 16 časova, shvatio sam da bez noćnog leta ova ptica ne može da iskaže svoje prave kvalitete. Naredne godine napravio sam rezultat 17,25 časova š to je u tom momentu bio veliki podstrek da nastavim sa njihovim noćnim treningom.

U poslednjih 4-5 godina napravio sam nekoliko rezultata između 17-18 časova ali nisam bio zadovoljan, želeo sam više, želeo sam preko 18 časova. Poslednje 2-3 godine na svakom početku sezone imao sam između 15-20 takmičara i uvideo da je to greška.
Za ovu takmičarsku 2012. godinu ostavio sam samo 6 golubova starosti od 3-4 godine jer je mnogo lakše raditi sa manjim brojem ekipa.

Početak sezone u aprilu je bio loš. U želji da letim što duže sam prehranio golubove i bio sam kratkog leta. Na dan kupa Srbije bila je preterana vrućina te sam prema sopstvenom mišljenju napravio dobar rezultat 15,28.

U maju sam zbog razdvajanja u mraku morao da prekinem utakmicu u 22.34h i napravio rezultat 18,04, ali sam po ponašanju golubova shvatio da su mogli da lete duže.

Sledeća utakmica se održala posle 7 dana. Golubovi su odlično leteli, napravili su rezultat 18,48. Naredna utakmica za
najduži dan bila je izuzetno teška jer je temperatura u hladu bila 31C, golubovi su zbog južnog vetra leteli mnogo nisko i kratko, 11h i 52 min.

Zadovoljan sam postignutim rezultatima u 2012. godini i želeo bih da se zahvalim na pomoći oko takmičenja i hranjenja pre svega porodici, zatim Momiru Rakiti iz Novog Sada, čije golubove gajim, Peri Novkoviću i Radu Matiću iz Šida na savetima u vezi treninga i takmičenja.


Share This Post

Recent Articles

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2024 SrpskiVisokoletac.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie