Trideset i šest savjeta za početnike u uzgoju tiplera letača

tipler--222-22TRENING
1. Kada su mladi stari pet nedelja , treba ih odvojiti od njihovih roditelja i smjestiti same u golubarnik..
2. Za prva dva dana ili kratko, ostaviti će im se hrana i voda prema volji. To osigurava da se mogu hraniti sami.
3. Onda ih se treba hraniti rukom, a posudu za vodu povući i nuditi samo nakon hranjenja.
4. Bila bi prednost sada predstaviti dropera slobodnog goluba. To bi trebao biti bijeli križanac lepezastog repa, bilo ženka ili mladi. Ova bi ptica trebala na ovom stupnju ostati u golubarniku s mladim Tipplerima.
5. Cilj je ostaviti utisak mladom tippleru da je golub lepezastog repa dio doma. Kada su mladi stari oko šest nedelja trebali bi biti hranjeni samo jednom dnevno (s hranom ću se kasnije pozabaviti) i biti ohrabreni da love hranu naokolo. Slobodni golub će ubrzo preuzeti vodstvo jer su oni obično pohlepni. Sada možemo maknuti slobodne golubove iz golubinjaka mladih i uvesti ih samo tijekom vremena tj. hranjenja.
6. Tako je do sada tippler mislio da je lepezasti golub uvijek povezan s hranom. Lepezasti golub je bijela ptica korištena kao mamac-droper. Skoro bilo koja bijela ptica bi odgovarala.
7. To dovršava prvi STEPEN UČENJA..
8. Mladi bi sada trebali imati priliku vidjeti vanjsku okolinu golubarnika, Da bi se to učinilo golubarnik bi trebao imati otvorenu mrežastu ogradu trijem, bilo sa strane, ili rađe, na vrhu golubarnika.. Oni bi trebali provesti nešto vremena, recimo poslijepodne, vani tako da ih se može pozvati unutra kada padne večer, uvodeći slobodnog goluba, i nahraniti ih i dati im vode.
9. Sada ćete se pitati kada bi ptice trebale imati svoju slobodu. Uvijek zapamtite, dobar mladi tippler jači je na krilu nego na pameti. Imajući to na umu, ja smatram da je najbolje vrijeme da ih pustim van kada im se promijeni boja očiju. Ovo je pokazatelj bolje moći rasuđivanja ptice. Sada bi mogli biti stari osam tjedana. Tako sa slobodnim golubom vani na vrhu golubarnika , loveći naokolo zrna hrane, otvorite vrata mrežaste ograde i dozvolite mladim tipplerima da slijede lepezastog goluba u lovu na zrna. Bacajući zrno prvo van, a onda unutar kaveza, mlada ptica će ubrzo naučiti svoj put unutra i van iz golubarnika . Nakon kratke lekcije pozovite ih unutra, nahranite i dajte im vode, sprovodeći ovaj postupak svaku večer dok mlade ptice ne prihvate letenje. Dobar je plan imati sada više slobodnih golubova na raspolaganju i trebalo bi ih se držati u pokretu dok su mladi tippleri u zraku.
10. Pretpostavljajući da su tippleri bili u vani i uvedeni nekoliko večeri. Slijedeći stupanj je osloboditi jato, bez slobodnih golubova. Kada su ptice letljele 10 ili 15 minuta, oslobodite slobodnog goluba. Mladi tippleri će sada vidjeti slobodnog goluba i, povezujući ga s hranom i domom, spustiti će se dolje. Onda ih trebate pozvati unutra i nahraniti.
11. Ovaj postupak se sprovodi od tada do daljnjeg, svaki puta dozvoljavajući jatu da leti duže prije nego se pusti van slobodne golubove. (Kada kažem duže, ne mislim puno sati, samo dva ili tri.)
12. Do sada smo mi uvježbavali mladog tipplera da radi ono što se od njega traži – leti dok nije pozvan da siđe. Ovo je, naravno, jednostavno mentalna vježba, i slijedeći stupanj je da se pripremi za fizičku izdržljivost. Ovo smatram najfascinantnijim dijelom jer ovisi o mojoj prosudbi da li će uspjeti ili ne.
13. Sada da se osvrnemo na analogiju. Recimo da ja imam auto čiji kapacitet goriva bi mi dozvolio da vozim non-stop 482,80 km. Na početku putovanja, auto bi bio na svojoj najvećoj težini zbog punog rezervoara. Druga stvar, auto bi morao biti u dobrom stanju, kako nebi imao problema tijekom putovanja. Tako moramo imati svog tipplera punih rezervara i mora biti u potpuno dobroj formi odabranog dana kada ga se stavi na test za letenje na dugo vrijeme. Možemo slijediti analogiju. Kada je prvotno oslobođen, njegova težina može biti 283,50 gr, a do kraja dana iskoristiti će sve gorivo i težiti će 170,10 do 198,45 gr. Sada pretpostavimo da ja želim koristiti isti auto za putovanje od samo 16,10 km, sigurno ne bih želio napunjen rezervar za to kratko putovanje.
14. Znači učinio bi to sa samo malom količinom goriva i, naravno, nosio bih manju težinu. Ako želimo da naš tippler leti samo tri do četiri sata morate se pobrinuti da mu rezervar nije pun. Nemojte uzeti ovu analogiju previše zdravo za gotovo. Ne želim prenijeti da sve što trebamo učiniti je napuniti i udebljati tipplera i on će letjeti cijeli dan; daleko od toga jer on mora biti treniran fizički po stupnjevima kao svaki drugi atleta. Sada zamislite da je tippler oslobođen, recimo u 4 ujutro i letio je 14 sati. Iskoristio bi većinu svoga goriva i bio bi mnogo lakši u težini. Ovo je uočljivo kada je gledate u letu jer on će promjeniti svoj stil kako prolazi dan jer kasnije uvečer biti će viđen kako klizi umjesto da udara krilima kako je činio kada je bio svjež i punog rezervara ujutro.
15. Od ovoga mi možemo urediti da treniramo pticu oslobađajući je u kasno poslijepodne, sa samo toliko koliko je dovoljno u njegovom rezervaru da se simuliraju uvjeti u kojima bi bio da je oslobođen ujutro s punim tankom.
16. Pa da se vratimo našem jatu mladih koji su uvježbani mentalno i bez poroka što se tiče činjenja grešaka kao otpadanje ili slijetanje prije signala sa slobodnim golubom.
17. Pretpostavimo da smo se odlučili na određeni dan, recimo za period od tri tjedna. Naš je cilj posjedovati za taj datum jato od najmanje tri goluba letača- svi u najboljoj kondiciji – jer napokon, greške su takve da će barem jedan iz jata promašiti prvi i uvidjevši da moramo imati kompletno jato za natjecateljsko letenje, ne možemo dozvoliti da jedan ispadne i onda vidjeti što drugi čine. Pa da započnemo, mudro je započeti s jatom od pet, tako da na taj dan tri najbolja mogu biti odabrana. Odabirom pet mladih , a da to učinite na ovom stupnju pokušajte izabrati pet što je više moguće sličnih. Možete se na njih odlučiti prema njihovom krvnom srodstvu i njihovom vanjskom izgledu. Također, pokušajte odlučiti da li mašu krilima ili lete slično. Jer kako znate, bilo koja tri muškarca uzeta slučajnim odabirom i natjerana da hodaju veliku udaljenost, ako bi jedan od njih ispao iz koraka s drugom dvojicom, on će sigurno biti prvi koji će se umoriti. Tippleri bi trebali biti smješteni sami u golubinjak u kojem postoje individualni odjeljci. Ovi bi trebali biti smješteni tako da ptice ne mogu vidjeti jedna drugu (nije toliko važno s mladim pticama koliko je s odraslim, pogotovo ženkama.). Ptice bi trebale biti hranjene pojedinačno smještajući posudu za hranjenje u svaki odjeljak (veličina odjeljka, 14”x14”, je široka) i hranjene samo kasno uvečer. Ne treba im dati piti dva sata nakon hranjenja i onda bi trebalo dati piće koje sadrži purgativ. Ja koristim Epsom sol, oko jednog kubnog incha kapaciteta na 0,47 l vode.
18. Cilj ovoga je da mi omogući da s njima počnem bez razina jer prvo ću se prema njima ponašati jednako. Jedini način da se osigura ravnoteža, je da se počne od nule. Slijedećeg jutra će ptice malo tražiti same. Ali nemojte ih hraniti do navečer ; samo ispraznite gajbe. Mi koristimo ječam, cijeli zajedno s ljuskom, za hranjenje ptica na
treningu. On ima željeni učinak jer ne pruža pticama puno energije i može biti analogan činjenici da ne punimo pticama rezervoar. One će biti dosta dobre i zadovoljne jer imaju umjerenu količinu hrane. Ptica misli da je dobro imati puni obrok i to ima ugodan učinak na njena crijeva. Isto tako mi smo sigurni da njen probavni sustav nije izložen negativnom djelovanju.
19. Ako ne možete nabaviti ječam onda koristite nešto slično, nešto s dosta celuloze jer cijeniti ćete što celuloza ne škodi probavi, pod uvjetom da se ne očekuje energija.
20. Drugu večer dozvolite jatu izlaz. Ako ne pokažu želju za letenjem, ne tjerajte ih gore jer mogu imati premalo kondicije i preveliku želju za hranom. S druge strane, mogu odletjeti i činiti se dosta živahnima. Tu je točka za motrenje jer, kao prvo, želi se da jato leti prilični bezvoljno jedno sat vremena i onda da se pusti droper i hrani ih se. Tako ako su previše živahni, onda forma nije niska, a ako ne pokazuju želju za letom onda je možda preniska. To je vaš vodič za količinu slijedećeg obroka. Za mjeru hrane koristiti ću riječ “pun obrok”. Da bi mogli izmjeriti koja je količina puni obrok zato uzmite maramicu i stavite količinu zrna u nju i onda je zavrnite tako da je sadržaj zrna okruglog oblika. Usporedite ovu količinu s pticom koja je upravo nahranjena i dozvoljeno joj je da se najede prema osjećaju, i trebali biste doći do mjere obujma dodavajući ili oduzimajući zrna iz maramice dok ne odgovara osjećaju pune ptičje volje(guše). Sada stegnite količinu zrna u odgovarajuću mjeru i to će biti vaš vodič za količinu.
21. Sada ćete znati cijeniti gotovo uvijek koliku količinu hrane dati, a kvaliteta će odlučiti iznos goriva ili energije koju daje, pa ovdje imamo način kontrole za iznos vremena koliko tippler može letjeti. S pticom treniranom mentalno i kvalitetom hrane koja upravlja njenom moći ostajanja u zraku, sve što je preostalo je da je promatranje vlasnika sposobno prosuditi kada je njegovim pticama bilo dosta i kada ih treba spusti jer ako mi ne uspijemo u tom pogledu, onda je više nego vjerojatno da će ptica postati “kradljivac”. Sigurno je, ako ostavljena, ona će doći i sletjeti sama, a to je zato što joj je dopušteno da isprazni svoj rezervoar. Čim je ona to učinila, ona je raskinula naviku na koju je naučena – to da čeka dropera i hranu.
22. Morati ćete eksperimentirati s kvalitetom hrane koju možete pribaviti rezultatom letenja, pretpostavljajući da sada imate jato hranjeno tako da lete 3-1/2 sata. Svi su nahranjeni istom količinom i kvalitetom i otkrijemo da nakon 2-1/2 sata jedan želi sletjeti. Ondam izbacite dropera i golubove spustite. Sada pretpostavite da imamo tri u jatu i nakon puštanja dropera, jedna ptica odmah sleti, druga slijedi, a trećoj treba 10 do 15 minuta da se spusti, ovdje smo otkrili da imamo neuravnoteženo jato. Što ćemo učiniti? Možemo ili podići formu ptice s 2-1/2 sata na tri sata ili možemo izgladniti ili umanjiti hranu ptici koja nije spremno sletjela kada su pušteni van droperi.
23. Opipajte svaku pticu i pokušajte usporediti svaku sa svakom i obratite pažnju posebno na prvu pticu i na treću pticu jer znamo da su nasuprotne i druga je vjerojatno u pravom stanju optimalna forma.
24. Odlučivši smanjiti količinu hrane za treću i povećati za prvu, mi bi trebali onda, slijedeću večer, imati tri uravnotežene ptice i da se vratimo mojoj analogiji, sve tri će imati iste kvalitete goriva u svojim rezervoarima, i trebalo bi isteći za 3 sata.
25. Imajući tri iste i pretpostavljajući da ste usavršili i shvatili do sada potrebe svake ptice, možemo povećati kvalitetu hrane svima dodavajući 1/4 pšenice na 3/4 ječma da bi se napravio pun obrok. Ptice bi sada trebalo letiti svaku drugu večer i trebale bi letiti 4 do 5 sati. Onda pustite dropere. Ovo se nastavlja 10 dana ili približno.
26. Sada smo iz jata napravili lijepi tim i treniraju se tako da lete na način kao predvečer nakon cjelodnevnog leta. Tijekom ovog razdoblja treniranja, ptice bi trebale biti upoznate s različitim sjemenkama i zrnima koje će primati tijekom kasnijeg dijela treninga. Dajte samo malo raznovrsne hrane zbog navike i to na dan kada su bile u vani. Sjemenke će biti canary (sjeme za ptice), proso i repičino sjeme (vrste koje dajemo pticama u krletki); zrna će biti kukuruz (mali) i grašak. Može im se također dati male mrvice kruha. Sve je ovo dio obrazovanja mlade ptice.
27. Sada smo stigli na pet dana do ciljanog dana. Kada su ptice bile unutra nakon njihovih tri do četiri sata leta, treba ih nahraniti 1/4 mjere miješanog sjemena, 1/4 mjere ječma, 1/4j graška i 1/4 pšenice. Zato što smo napravili naglu promjenu, moramo osigurati da je ptice probave u dobro vrijeme. Pritome mislim da obično treba 13 do 14 sati da se isprazni guša zdrave ptice. Ako bi bilo kašnjenja u tome, uvijek postoji naginjanje ka nadraženosti guše i, naravno, ne možemo tolerirati bilo kakvu bolest na ovom stupnju. Zato da bi bili sigurni, dajte pticama manju količinu Epsom
soli u njihovu vodu za piće.
28. Slijedeći dan ih odmorite, ali hranite isto i ako su probavili hranu onda soli nisu potrebne.
29. Slijedeći dan pustite ih van s 8 sati dnevnog svijetla pred njima, ali nemojte im dozvoliti da lete više od 4-1/2 do 5 sati. Razlog: Ako bi bili prenapredni kao rezultat bolje kvalitete, onda nećete imati nezgode niti će biti neuspjeha u vraćanju po mraku jer za to ste se pobrinuli dozvoljavajući 8 sati dnevnog svijetla. Oni su spušteni nakon 4-1/2 do 5 sati jer na ovom stupnju nemamo želje isprazniti njihove rezervoare.
30. Kada su dolje i u svojim gajbama, hranite ih 1/2 grašak, 1/2 sjemenke i voda za piće.
31. Slijedeći dan 3/4 graška, 1/4 pšenica i držite ih zatvorene u njihovim boksovima (voda za piće s malo željeznog tonika pomaže).
32. Slijedeći dan, 1/4 grašak, 1/2 kukuruz, 1/4 sjemenke. Dajte kukuruz prvi, onda grašak i dozvolite im da jedu sjemenki koliko god žele. Ovo hranjenje bi trebalo biti oko 12 sati prije nego ih se treba osloboditi. Odgodite piće kod ovog zadnjeg hranjenja za oko sat vremena. Ovo osigurava dobru žeđ i ptice će puno piti. Sada ih zatvorite u njihove gajbe kako bi zatamnili mjesto. To pospješuje san.
33. Slijedeće rano jutro, s barem 16 sati danjeg svijetla na raspolaganju, ponudite im piti i onda ih oslobodite. Većina ptica neće piti, ali nemojte se o tome brinuti. One bi trebale, ako je sve bilo u redu i ako su dobro uzgajane, letiti 12 do 16 sati na ovom tretmanu.
34. Nadam se da sam prenio neku ideju o treningu. To ni u kom slučaju nije jedini način hranjenja jer ja uviđam da ne hranim svaki puta na isti način, ali je princip isti.
35. Morati ćete bez sumnje eksperimentirati.
36. Usput, uvijek imajte mineral-grita ispred ptica tijekom treninga


Share This Post

Recent Articles

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2024 SrpskiVisokoletac.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie