Obaveštenje udruženjima vezano za poresku prijavu i poreski bilans

GLAVA 22.FL 22psd    2Posle više kontroverznih informacija sa raznih opštinskih filijala poreske uprave, da li je potrebno predavati Poresku prijavu i poreski bilans za 2014. godinu, bio sam prinuđen da se obratim direktno centrali Poreske uprave.

Dana 22.05.2015. objavljen je njihov zvanični odgovor na portalu „E porezi“ koji Vam ovom prilikom citiram:

  • Da li postoji obaveza podnošenja poreske prijave poreza na dobit za nedobitne organizacije koje nisu ostvarile prihode na tržištu u predhodnoj godini?

Poreski obveznik poreza na dobit pravnih lica je, u skladu sa članom 1 stav 3 zakona o porezu na dobit pravnih lica (Sl.glasnik . RS. Br25/01…142/14) i drugo pravno lice koje nije osnovano radi ostvarivanja dobiti već je u skladu sa zakonom osnovano radi postizanja drugih ciljeva utvrđenih u njegovim opštim aktima ako ostvaruju prihode prodajom proizvoda na tržištu ili vršenjem usluga uz nadoknadu. Shodno navedenom članu nedobitne organizacije koje nisu ostvarile prihode na tržištu u predhodnoj godini, nisu obveznici poreza na dobit pravnih lica i nemaju obavezu podnošenja poreske prijave poreza na dobit za tu godinu.

Zaključak posle ovakvog odgovora je sledeći: Kako niko od naših udruženja i viših Saveza (počev od Golubarskog Saveza Srbije) nije ostvario prihode koji podležu oporezivanju, to nema obaveze podnošenja dokumentacije (poreska prijava i poreski bilans) Poreskoj upravi. To znači da smo sa predajom Završnih računa za 2014. završili 31.03.2015.

28.05.2015.
Predsednik GSS-a, Trifunović Dragan


Share This Post

Related Articles

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2024 SrpskiVisokoletac.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie