Vidim da nema odgovora na tvoje pitanje Mačak. Ja ću ti, bez nekih posebnih argumenata, dati svoje viđenje, u par rečenica.
Trgovci i zaljubljenici u golubove su verovatno zaslužni da su se ove dve rase mešale, pa je bilo i jednih i drugih slučajeva...ali polazim od toga da je do pre, hajde da kažemo - 50-tak godina (ovo sam uzeo proizvoljno i zanemrio period stvaranja zemunskog letača) postojao SVL i engleski tipler koji nisu imali veze jedan sa drugim...Da bi ta dužina leta tiplera i pomodarstvo u Srbiji učinilo da naročito od 60-tih godina prošlog veka ulaz engleza u našu pticu bude toliki da je ona izgubila onaj svoj prepoznatljiv let i da danas vrhunke ptice (SVL) u pogledu leta, dužine, brzine postizanja visa i dr. veoma liči na tiplera, ili barem neke njegove tipove...Starih SVL i danas ima...ali oni nisu toliko konkurentni, po odredbama pravilnika koji ne štiti osobenost naše rase, nego i dalje forsira tiplerizaciju...Eto, po ko zna koji put sam pročitao tekst o Bangi, čuvenom golubaru iz Šapca, koji i pored svih promena u svom načinu teranja i pripreme golubova i dalje ostaje na rezultatima koji su jednocifreni, iako ih ima oko 170, znači daleko više od svih drugih. To su (što on ima) predivne ptice, bozovi, arapi i drugi, ali koji osim "pravog korena", sigurno lepog i mirnog leta nemaju onu takmičarsku crtu o kojoj sam malo pre pričao....i ne lete preko 10 sati leta....
Evo kako to izgleda u reči jednog zaista vrhunskog šampiona: citiram: za 40 godina golubarenja postigao je 170 rezultata a njegovi letači dobili su 32 zlatne alke. Najdraže nagrade: Šampion šampiona sa juniorima (8,10), prvak Srbije (8,18), regiona (8,14). Osvajač tri Šampionske kategorije, jedne trajne, šest prvih, četri druge, šest trećih kategorija. Preko 200 pehara i 10 kilograma diploma...."Moje jato potiče od golubova Vuka Rakovića iz Šapca i od čuvenog beogradskog golubara Peleta. To su sve čisti srpski visokoletači, jer za sve ovo vreme nisam od njih legao goluba bez kape, iako ih parim u bliskom srodstvu. Cela moja mamtica poitiče od jednog muđjaka i tri đenke. Na ovaj način dobio samgolbuove "vislije", mirne sa brzim ulaskom u formu (pet treninga do utakmice). Lete non stom u pogubljenju, čime se pojave svi zajedno brzo silaze za 10-15 minuta. Lete u proseku od 7-10 časova. Moj najveći rezultat sa starim golbovima je 10,02 a sa mladima 8,32. Prosek za sve rezultate koje sam do sada postigao je od 7-8 sati leta, kaže Banga"...
Danas kada bih kupovao SVL kupio bih ga od ovog čoveka i to iz dva razloga: prvo, što on ima ono što mnogi nemaju a misle da imaju i drugo, što je svih tih 300 priplodnih golubova selektirano pola veka, sa takvim golubarskim entuzijazmom o čemu bi trebalo snimiti film (i bilo bi malo)...Na žalost, ti golubovi danas nisu konkurentni, pa i podatak da se ovaj čovek nalazi na drugom ili trećem mestu svih vremena, od svih golubara u poslednjem veku....ti golubovi nemaju onu popularnost golubova jednog ćetka, Rnze, Šukija, Meje, Janjeta, Dućine, Ognjena, Pege, Bineta....pa čak i jednog Glavonje....(ovo ću naročito apostrofirati, a vi zaključite zašto)....A zašto je to tako, pitam ja vas u kontekstu Mačkovog pitanja o tome - šta je koren SVL, odnosno tipleru, i gde se ove dve rase susreću, utiču jedna na drugu i opredeljuju je....