Autor Tema: KO JE RASA STARIJA I OD KOJE JE KOJA NASTALA (SVL i TIPLER)  (Pročitano 13334 puta)

Van mreže macak

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Poruke: 1710
KO JE RASA STARIJA I OD KOJE JE KOJA NASTALA (SVL i TIPLER)
« poslato: 30. April, 2010, 02:28:52 »
Mnogi odgajivaci su u zabludama o nastanku, postanku i vrijednosti kad ove dvije rase tako da mladji golubari poneseni pricama onih koje interesuje samo licni uspijeh i prestiz, prezentiraju ne SVL-a nego iskljucivo svoj licni rad zasnovan na ukrstanju i od toga, iz mase preciznom biranju svojih letaca te prodajom preostalog skarta pod istim titulom. Nedovoljnom poucenoscu o rasi i njenim karakteristikama, mladi odgajivaci i vecinom srcani takmicari lijepe se za price onih koji su u vrhu a slijepo vjerovanje u njihove price dovodi ih do konfuzije u kojoj ni sami nisu svjesni gresaka koje prave uz nabacenu frazu od samih ucitelja kako je to moderno golubarstvo koje je napredovalo. Da, golubarstvo jeste napredovalo i to jako puno ali SIROKIM IZBOROM NABAVKE GOLUBOVA, NACINOM DRZANJA, SMJESTAJA I HIGIJENE, PERFEKCIJOM ISHRANE I OGROMNOM PONUDOM PRVOKLASNIH HRANIVA, TRENINGA, STROGOM SELEKCIJE I ODABIROM, TE DODATCIMA I DOPINZIMA TJ, VEOMA NAPREDNOM HEMIJOM a ne ukrstanjem i nekoj drugoj rasi (E.T-u),pridodavanjem svih zasluga u napredovanju uz blacenje i same RASE (SVL-a). Apsurd je biti nerealan i nevidjeti logicne stvari te neznati sta je prije bilo a tvrditi buducnost tako da bi svi trebali malo sire pogledati realnost i razmisliti o njoj.
Ovu temu otvaram jer me stvarno interesuju misljenja drugih a pogotovo mladjih golubara o tome koliko je SVL dobar bez E.Tiplera i koja je rasa od koje napravljena.
PITANJE br. 1- Da li je E.Tipler ucestvovao u pravljenju SVL-a (ali ne govorim o zadnjih 30-40 godina jer rasa postoji mnogo duze).
PITANJE br. 2- Da li je SVL ucestvovao u pravljenju E.Tiplera.
Znaci koji su golubovi kad su u pitanju SVL i ET nestali jedni od drugih???
Molim sve formase da uz objasnjenje i daju postojece i odgovarajuce argumente.
Pozdrav i dobar let od Macka.

Van mreže beazsm

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 497
KO JE RASA STARIJA I OD KOJE JE KOJA NASTALA (SVL i TIPLER)
« Odgovor #1 poslato: 02. Maj, 2010, 18:55:31 »
Vidim da nema odgovora na tvoje pitanje Mačak. Ja ću ti, bez nekih posebnih argumenata, dati svoje viđenje, u par rečenica.

Trgovci i zaljubljenici u golubove su verovatno zaslužni da su se ove dve rase mešale, pa je bilo i jednih i drugih slučajeva...ali polazim od toga da je do pre, hajde da kažemo - 50-tak godina (ovo sam uzeo proizvoljno i zanemrio period stvaranja zemunskog letača) postojao SVL i engleski tipler koji nisu imali veze jedan sa drugim...Da bi ta dužina leta tiplera i pomodarstvo u Srbiji učinilo da naročito od 60-tih godina prošlog veka ulaz engleza u našu pticu bude toliki da je ona izgubila onaj svoj prepoznatljiv let i da danas vrhunke ptice (SVL) u pogledu leta, dužine, brzine postizanja visa i dr. veoma liči na tiplera, ili barem neke njegove tipove...Starih SVL i danas ima...ali oni nisu toliko konkurentni,  po odredbama pravilnika koji ne štiti osobenost naše rase, nego i dalje forsira tiplerizaciju...Eto, po ko zna koji put sam pročitao tekst o Bangi, čuvenom golubaru iz Šapca, koji i pored svih promena u svom načinu teranja i pripreme golubova i dalje ostaje na rezultatima koji su jednocifreni, iako ih ima oko 170, znači daleko više od svih drugih. To su (što on ima) predivne ptice, bozovi, arapi i drugi, ali koji osim "pravog korena", sigurno lepog i mirnog leta nemaju onu takmičarsku crtu o kojoj sam malo pre pričao....i ne lete preko 10 sati leta....

Evo kako to izgleda u reči jednog  zaista vrhunskog šampiona: citiram: za 40 godina golubarenja postigao je 170 rezultata a njegovi letači dobili su 32 zlatne alke. Najdraže nagrade: Šampion šampiona sa juniorima (8,10), prvak Srbije (8,18), regiona (8,14). Osvajač tri Šampionske kategorije, jedne trajne, šest prvih, četri druge, šest trećih kategorija. Preko 200 pehara i 10 kilograma diploma...."Moje jato potiče od golubova Vuka Rakovića iz Šapca i od čuvenog beogradskog golubara Peleta. To su sve čisti srpski visokoletači, jer za sve ovo vreme nisam od njih legao goluba bez kape, iako ih parim u bliskom srodstvu. Cela moja mamtica poitiče od jednog muđjaka i tri đenke. Na ovaj način dobio samgolbuove "vislije", mirne sa brzim ulaskom u formu (pet treninga do utakmice). Lete non stom u pogubljenju, čime se pojave svi zajedno brzo silaze za 10-15 minuta. Lete u proseku od 7-10 časova. Moj najveći rezultat sa starim golbovima je 10,02 a sa mladima 8,32. Prosek za sve rezultate koje sam do sada postigao je od 7-8 sati leta, kaže Banga"...

Danas kada bih kupovao SVL kupio bih ga od ovog čoveka i to iz dva razloga: prvo, što on ima ono što mnogi nemaju a misle da imaju i drugo, što je svih tih 300 priplodnih golubova selektirano pola veka, sa takvim golubarskim entuzijazmom o čemu bi trebalo snimiti film (i bilo bi malo)...Na žalost, ti golubovi danas nisu konkurentni, pa i podatak da se ovaj čovek nalazi na drugom ili trećem mestu svih vremena, od svih golubara u poslednjem veku....ti golubovi nemaju onu popularnost golubova jednog ćetka, Rnze, Šukija, Meje, Janjeta, Dućine, Ognjena, Pege, Bineta....pa čak i jednog Glavonje....(ovo ću naročito apostrofirati, a vi zaključite zašto)....A zašto je to tako, pitam ja vas u kontekstu Mačkovog pitanja o tome - šta je koren SVL, odnosno tipleru, i gde se ove dve rase susreću, utiču jedna na drugu i opredeljuju je....
DraganS

Van mreže vanda

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 1768
KO JE RASA STARIJA I OD KOJE JE KOJA NASTALA (SVL i TIPLER)
« Odgovor #2 poslato: 02. Maj, 2010, 21:02:12 »
Na pitanje 1. odgovaram:
ET nije učestvovao u stvaranju SVL.
Na pitanje 2. odgovor je:
SVL jeste učestvovao u stvaranju ET.
Obrazloženje:
ET je mnogo mlađa rasa, nastala mnogo kasnije (ne mislim da je rasa nastala kad se verifikuje od strane međunarodne federacije ili standardizuje u domovini).Mnoštvo linija i njihova različitost po fenotipu pokazuje da je to rasa koja je još uvek u radu i da je pitanje da li će ikada biti ukalupljena tj. imaju li njeni odgajivači uopšte pretenzije ka tome.
      Iz priča starih BG golubara saznao sam da su englezi između I i II sv. rata organizovali međunarodne utakmice u dužini leta za sve letačke rase (takve utakmice i danas se održavaju u EU) i da su u konkurenciji: bečki tipleri,dancingeri, ET i još sijaset poljskih, čeških, mađarskih, ruskih itd rasa najčešće pobeđivali BGVL (mada se tada još nisu tako zvali) koji su i tada leteli 6-8h i tukli ET za 1-2h.Po priči istih tih starih beograđana mnogi BGVL pobednici utakmica prodati su za ogromne iznose englezima koji nisu krili da žele da njima oplemene let ET.

Van mreže vanda

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 1768
KO JE RASA STARIJA I OD KOJE JE KOJA NASTALA (SVL i TIPLER)
« Odgovor #3 poslato: 02. Maj, 2010, 21:14:32 »
Za tebe sam beazsm morao da otvorim novi post kako bih ti odgovorio. :lol:
Da li ti  shvataš da Banga ima 32 zlatne alke i 200 pehara (što sam kažeš...) kao i da je višestruki prvak opštine i regiona zato što je toga dana bio najbolji bez obzira što su u nebu leteli i ti po tebi mnogo cenjeniji SVLT? Zašto ga te ''leteće mašine'' ne ostaviše iza sebe nego im pokupi sve zlatne alke i pehare baš on sa BGVL kad su toliko superiorniji?
Da ti skratim muke: zato što oni (SVLT) na taj dan nisu mogli izleteti više ili nisu mogli sleteti, ili su sletali al' neispravno... :wink:
Ako ćeš i posle svega tvrditi da su SVLT bolji onda ja više ne znam o čemu treba da pričamo... :lol:  :lol:

Van mreže beazsm

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 497
KO JE RASA STARIJA I OD KOJE JE KOJA NASTALA (SVL i TIPLER)
« Odgovor #4 poslato: 02. Maj, 2010, 21:58:31 »
Teško je Vanda neki zaključak bazirati na izuzetku i proglašavati taj izuzetak zakonitošću. Eto na primer i jedan Ognjen Matijević je bio dva puta prvak Srbije (samo on i Rera su uspeli to da ponove, dakle da ovu laskavu titulu osvoje po dva puta) i to sa rezultatima od oko 7 sati leta. Prvi put 1968 a drugi, 1982. godine....Ali isti taj Ognjen, ne znam ni sam zašto (ovo kažem u kontekstu tvog odgovora Vanda) prelazi na tiplere i pravi SVLT (kako ih ti krstiš) sa kojima više nikada nije bio prvak Srbije, ali sa kojima ima vremena od kojih dah zastaje...i bio je, recimo, 1996. godine prvak kupa šampiona sa 12,21 (najjači golub, tzv. Boden mu leteo 14,32). Tri sata je tukao Cuflu, kao drugog, a zatim i sve tadašnje viđenije golubare tipa jednog Meje, Sibeta, Džombe, Mijatovića i drugih....a poslednji na toj listi je bio jedan Banga...Ali, da bih bio baš precizan, reprodukovaću tu listu tačno onako kako je ona izgledala:

1. Matijević sa 12,21; najbolji letač sa 14,32
2. Cufla sa 9,19;
3. Džomba sa 8,28;
4. Dućina sa 8,23;
5. Rohas sa 8,18;
6. Rokin sa 8,09;
7. Meja sa 7,39;
8. Sibe (Miloš) sa 7,37;
9. Matijević Zoran (BG) sa 7,18;
10. Krunoslav Ilić sa 7,04;
11. Dimić sa 6,59;
12. Pantović sa 4,54 i poslednji
13. Banga sa 4,45.......

I šta reći....Tačno je da su Ognjen i Banga bili prvaci Srbije sa rezultatima od 7-8 sati...ali vremena su se promenila i danas Ognjen sa tim i takvim rezultatom, po bilo kojim uslovima, NE MOŽE NIKADA VIŠE BITI PRVAK SRBIJE. Dakle, za tako nešto mu treba.....Koliko.......Realno? Treba mu rezultat preko 13 sati......Sa malo sreće....ko zna možda jedna jaka dvanćstica....a da u ostalom delu Srbije da padaju sekire.......ali sumnjam...A Banga.... takođe NIKADA VIŠE...mada, ponavljam, izuzetno cenim tog čoveka i njegov rad....(kod njega sam bio samo jednom, i to kao momčić, tamo 80-tih godina...i sve to na mene je ostavilo dubok utisak....)...Ali da se ne zavaravamo....Jedno je cenjeni rad  a drugo je realnost...Ko to ne razlikuje taj je u velikom problemu...barem ja to tako vidim....
DraganS

Van mreže beazsm

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 497
KO JE RASA STARIJA I OD KOJE JE KOJA NASTALA (SVL i TIPLER)
« Odgovor #5 poslato: 02. Maj, 2010, 22:12:11 »
I još nešto....možda je tamo neki englez odneo nekog goluba sa tog sajma golubova; možda je tamo neki mornar uzeo jato pakistanaca tamo u nekoj engleskoj koloniji...možda je iz samog teherana uzeo ko zna šta već...ali to ne znači da je rasa nastala od ove tri grupe golubova...Tačno je da je tipler relativno nova rasa ali je činjenica da su upravo zemunski golubovi nastali od tih i takvih golubova koji su bili daleko slabiji od ovih današnjih tiplera, a i koren im verovatno nije bio isti....Davno je maklesfild nestao....i ono što je ostalo - je upravo taj i takav zemunski visokoletač koji je danas perjanica srpskog golubarstva....Današnji tipleri su neka druga linija; neki drugi pravac rada u odnosu na tog maklesfilda....ali to ne znači da je maklesfild bio lošiji od našeg starog SVL...(kada se gleda današnji sistem vrednosti pretočen u pravilniku)...što je istorija i potvrdila...samo zato što je daleko lošiji od današnjeg tiplera.....

Na jednom drugom mestu sam izjavio da je SVL nabolja visokoletačka rasa na svetu, kada se uzme u obzir sve ono što pred njega stavlja takmičarski pravilnik...ali se to kod nas ne ceni i ide za time da se njegov let osiromaši i produži..... i za tako nešto je najbojli upravo taj i takav današnji englez...I tako i dalje unazađujemo našu rasu da bi dobili cenjenijeg letača....Kontradiktornost?...samo na prvi pogled....U stvari imamo jednu zakonitost koja nas je već dovela do nekog kraja...u kome možemo reći da je englez nastao od mnogih rasa golubova (kojih? pa to ni oni ne znaju)...a da je naša ptica nastala od istih tih engleza....zatečenih tamo u zemunu i selekcijom i radom tamnošnjih golubara koji su taj i takav materijal prilagođavali onome na šta je ličio dotadašnji stari SVL. Ali...nije se ta ptica prilagodila starom SVL, nego je taj proces bio obrnut...I danas, kao prvaci Srbije pojavljuju se ćetkovi i Perini golubovi (u oba saveza) gde je ovaj prvi na zemunske ptice nadogradio engleze donete iz Zrenjanina a ovaj drugi, tiplerizaciju doveo do kraja pa mu u jatu lete melehi dobijeni parenjem gotovo homozigotizovanih kapavih tiplera i SVL.....i gde taj materijal nije za dalji rad....ali o tome neki drugi put...
DraganS

Van mreže macak

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Poruke: 1710
KO JE RASA STARIJA I OD KOJE JE KOJA NASTALA (SVL i TIPLER)
« Odgovor #6 poslato: 03. Maj, 2010, 06:44:20 »
Ludi moji, milion puta i od milio ljudi, sam cuo istu pricu o tome kako je Pera Zarkov Glavonja ukrstao i dobio te svoje slavne golubove preko Engleza ali me cidi jedna cinjenica da to Pera Zarkov nikad i nigdje nije izjavio a ni jedan od ljudi koju su od njega uzimali golubove ili na neki nacin saradivali. Spominje se nekapava i konkretno jedan nekapavi muzijak od te nekapave kod Pere ali ne i da je Pera pobio sve sto je preko njega izlegao pa i njega samog i da od tih golubova u njegovim nista nije ostalo. Ima li iko tendencije da ode do Pere Zarkova i da napravi zivi (video) zapis te da mu postavi odredjena pitanja kako bi jednom prestale glupe price o polu-Tiplerima koje je Pera npravio i navodno radi toga bio to sto je bio. Pa cak i Bine to porice u video snimcima koje ste gledali i opet se svi prave ludi i dalje pricaju iste, vjerovatno njima odgovarajuce price. GDJE SU VAM DOKAZI ZA TE TVRDNJE DA SU PERINI GOLUBOVI DOBIJENI UKRSTANJEM SVL NA E. TIPLERA, jer ako ih nemate i to nemozete argumentovati, onda bi bilo bolje i pametnije da cutite. Jos uvijek u Zemunu ima cistih potomaka linije Perinih golubova i ljudi koji ih jos uvijek u toj krvi cuvaju, pa se malo kod njih raspitajte da li imaju ikakve veze sa E. Tiperom. Rekla-kazala nje nikakav dokaz nego samo suplja prica u kojoj jedno mislis, drugo kazes a trece radis. Fakte i konkretne dokaze na sunce, inace nema price i propuh-diskusije. Mozda ja nisam u pravu ali eto vi nadjite nacin da me u to uvjerite jer u suprotnom ako razloga nemate zasto bi vam i vjerovao???
Dragane tvoje navodjenje detalja, stvarno pokazuju odredjene cinjenice ljudi koji brzo bljesnu i tako isto se ugase a ne ostaju na tronu dugo tako da po onoj narodnoj logici " sta ti vrijedi krava koja da dosta mlijeka i  na kraju sve prospe" ja ipak vise kapu skidam onome ko je vec dugi niz godina osvaja titule, diplome, pehare i zlatne alke.
Citat: "beazsm"
Ali isti taj Ognjen, ne znam ni sam zašto (ovo kažem u kontekstu tvog odgovora Vanda) prelazi na tiplere i pravi SVLT (kako ih ti krstiš) sa kojima više nikada nije bio prvak Srbije, ali sa kojima ima vremena od kojih dah zastaje...i bio je, recimo, 1996. godine prvak kupa šampiona sa 12,21 (najjači golub, tzv. Boden mu leteo 14,32).


Sto se tice letova kako ti kazes, "od kojih zastaje dah" iz 1996 zar ti dahovi nissu vec zastajali 1982 kad je Rera (prije nego je tipler usao u njegove golubove) napravio sa;
Ludakom- 14,32
Bangom - 14,20
Grbom   - 14,13
znaci 14 godina ranije na utakmici koju je sudio Sveta Karalic predsednik Saveza u to vrijeme. Mozda i ovo nije tacno ali se da provjeriti.
Pozdrav i dobar let od Macka.

Van mreže beazsm

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 497
KO JE RASA STARIJA I OD KOJE JE KOJA NASTALA (SVL i TIPLER)
« Odgovor #7 poslato: 03. Maj, 2010, 16:42:42 »
Vidiš Mačak tamo neke 1949 godine jedan gospodin iz Šida (jedno mesto kod Hrvatske granice, ili da kažem, oko 35 km zapadno od Sremske Mitrovice) išao je u Zemun kod izvesnog Boška Zuba (prvog komšije, preko "zida" sa istim tim Perog Glavonjom) i donosio stare zemunske tiplere, i to one koji prethode onim roždošima koje je kasnije doneo jedan zemunac u zemun, uzevši ih od Bihela, a ovaj iz Kikinde od tamo jednog golubara (ali to sada nije bitno). Dakle, ti zemunci su leteli izuzento i taj Bola Lemajić iz Šida je znao da kupi "kilo" hleba malo salame i da čeka ispred kuće Boška Zuba i da gleda ptice po ceo dan...a zatim da potroši sve pare koje je krvako skupljao i kupovao najvrednije primerke....Kasnije je taj Boša Lemajić postao poznat pa je prodavao ove tiplere po celoj bivšoj Jugi...i to ne zato što je bio trgovac nego zato što su ga mnogo "smarali" i tražili ..jer su znali šta vredi.....Kasnije su zemunci ove svoje ptice pretopili u zemunske visokoletače (priče Kolozeus, Tihomira Sluge i drugih zemunaca) da bi tih 60-tih godina u takve ptice ušao novi tiplre (maklesfild) a zatim i oni londonci....naročito 70-tih i kasnijih godina....

Zašto sam ispričao ovu priču? Prvo, što sam i sam želeći da vidim kakvi su to prazemunski tipleri i sam nabavio neke ptice iz tog Šida....i zaprepastio se da oni ne lete ni blizu kao danšnji tipleri i da lete najbliže našem golubu, kako po dužini leta, kako po visini, tako i po brzini i po ostalim kvalitetima...Ali neka dalja ukrštanja nisam radio jer se te ptice "NIŠTA NISU RAZLIKOVALI OD DANAŠNJIH ZEMUNSKIH PTICA, osim što nisu imali kapu...Pa, kada se sve sabere, nisu mi bili interesantni....O tome, kakva je uloga ovih golubova u stvaranju zemunskih ptica ne svedoče samo priče jednog Glavonje, nego i priče jednog Sluge (sa kojim sa dosta razgovarao) a i članci Antona Kolozeusa, koji je tu priču prvi lansirao i bio njen pobornik do dan-danas...I niko do sada te njegove članke objavljene u ZOV-u (ja sam ih barem iz tog časopisa sačuvao) nije ni jednom pokušao da demantuje....
Ima tu još nešto interesanto....Pre više godina....jedna grupa zemunaca u nameri da se dočepa "prazemunskih" tiplera - otišla je u Šid i pokrala sve što se pokrasti moglo....i sve je završilo u Zemunu....E sada da li je ta priča tačna....ko će ga znati...ali ima nešto u tome...

Uostalom, čuveni zemunski šimleri....sigurno ne potiču od beogradskih visokoletača....A upravo jedan taj par šimlera je i kod Bineta odigrao centralno mesto.....Isto tako, kod Glavonje, kao centralini se spominju neki beskapi golubovi....a to što je radio Glavonja i drugi...bili su za Zemunce "lajt motiv" da ga kopiraju pa i na taj način što su unosili londonce, i to u nekoj manjoj meri, nego na "tone".....O tome takođe priča sam Glavonja...govorići da su ga u svemu kopirali da su u svemu išli dalje od njega ali ne i "bolje"...E sada da li je baš tako, pitanje je...međutim činjenica je da su ti zemunski golubovi sasvim različiti od onih beogradskih....i da se sa njime (zemuncima) najpre masovno došlo do "obojenja" golubova u mavijane i tekire...na račun svih drugih boja (crvenih, belih, žutih, crnih) itd....A danas upravo ta "izdajnička" plava boja govori o tome koliko je tiplerezicaja živ i žilav proces.....

I još nešto.....ja nisam zemunac...ali kao Sremac često sam išao i gledao kod nekih zemunaca šimlere jednog Janjeta, Vojkića i drugih....(šta gledao...imao sam celo jato Janjetovih šimlera .....)....

E sada, ako neko neće da veruje u ovo - ne mora.....negov problem....Ali ja sam uveren da ovo što pričam jeste tačno i to 100%.....(Bio sam mnogo puta kod sada pokojnog čika Marka Cucića.....čoveka koji je preko žene postao zemunac...ali sve vreme držao samo bulbuderce...usred zemuna....I govorio da su samo njegovi golubovi u celom Zemunu "čisti" SVL....Drugi zemunci su se toj starini smejali i govorili da su njegovi šarci "dečiji golubovi"......Kolika je razlika bila između ova dva tipa golubova....i netrpeljivost....teško je opisati...ali samo onaj ko je to doživeo...zna da ova moja priča i te kako jeste tačna....i samo onaj ko to "nikada nije osetio" može izjavljivati tako nešto gde su zemunski SVL nastali od Beogradskih ili ko zna šta već.....Inače čika Marko Cucić je bio kum od Blaže Cincarina....a ovaj brat čavin.......Što se čave tiče....(kad sam došao do njega) on je svoje čuvene i prepoznatljive mavijane napravio upravo preko jedne tiplerke (mislim da je bila ženka, više se ne sećam podatka) koja je kupljena od upravo Boška Zuba sa početka priče....Ti crni mavijani nikoga ne ostavljaju ravnodušnim....a to što su napravljeni preko tiplera, i to onog preroždovškog (zemunskog)....koga briga.....????
DraganS

Van mreže pakistanac

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 117
KO JE RASA STARIJA I OD KOJE JE KOJA NASTALA (SVL i TIPLER)
« Odgovor #8 poslato: 03. Maj, 2010, 20:10:44 »
Andra Bihelovic BIHEL nikada nije drzao tiplere.Imao ih je njegov sin ACA,koje je dobio od DR.CALICA,a ovaj ih je nabavio iz Nemacke.Na karikama tih tiplera pisalo je GORDON HJUZ,LONDON,pa su ih zbog toga zvali LONDONCI

Van mreže pakistanac

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 117
KO JE RASA STARIJA I OD KOJE JE KOJA NASTALA (SVL i TIPLER)
« Odgovor #9 poslato: 03. Maj, 2010, 20:24:39 »
Preci Zemunskih ROZDOSA,poticu iz Beca,a doneo ih je 1934.g ACA BACVANIN BADA.Bili su to izuzetno lepi golubovi i leteli su od 6 do 10 sati.Kasnije te golubove odnosi u SID , Boza Lemajic,gde se moze naci nesto malo primeraka

Van mreže pakistanac

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 117
KO JE RASA STARIJA I OD KOJE JE KOJA NASTALA (SVL i TIPLER)
« Odgovor #10 poslato: 03. Maj, 2010, 20:25:40 »
Andra Bihelovic BIHEL nikada nije drzao tiplere.Imao ih je njegov sin ACA,koje je dobio od DR.CALICA,a ovaj ih je nabavio iz Nemacke.Na karikama tih tiplera pisalo je GORDON HJUZ,LONDON,pa su ih zbog toga zvali LONDONCI

Van mreže beazsm

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 497
KO JE RASA STARIJA I OD KOJE JE KOJA NASTALA (SVL i TIPLER)
« Odgovor #11 poslato: 03. Maj, 2010, 22:12:19 »
Roždoše nije doneo Aca Bačvanin iz Beča, nego njegov zet Mozer (Matijas Mozer, zvani Mocika) (1934 godine) i to nisu bili roždoši nego tipleri u crveno-beloj, tigrastoj boji, trouglaste glave i visokih na nogama.....Dakle, Mozer je doneo tiplere koji prethode roždošima...Roždoši dolaze u Zemun 60-tih godina i donose se iz Kikinde, gde su ih zvali roždošima, jer su bili "zarđalih" boja (a ne tačkastih)....Te golubove u Zemun donosi Andrija Nikolić 1962. godine od Ace Bihelovića iz Beograda...Ovi roždoši su bili jači i robusniji golubovi pa preuzimaju primat u Zemunu.
DraganS

Van mreže macak

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Poruke: 1710
KO JE RASA STARIJA I OD KOJE JE KOJA NASTALA (SVL i TIPLER)
« Odgovor #12 poslato: 04. Maj, 2010, 01:20:17 »
Dragane, Ja sam odrastao veoma blizu Sida tako da sam tamo cek i na igranke isao jer su Sidjanke bile veoma lijepe i pitome djevojke :wink: , tako da veoma znam o cemu ti pricas iako nisam siguran da si ti sa tim nacisto jer neke informacije nestimaju. Taj koga pominjes se nije zvao koliko ja znam ni Bola ni Bosa nego Boza Lemajic i ti njegovi na daleko poznati golubovi nisu bili E.Tipleri nego takozvani prabi Simleri. Mozda je to bila neka vrsta tiplera ali su ih donijeli Austrijanci i Svabe te su tu i ostali. Njihov let se nije razlikovao od leta SVL-a i bili su izuzetno lijepi golubovi u svim bojama kao i Arapi cistih bijelih deboljih kljunova sa izuzetno bijelim ocima vece zjenice (vredonosnog kruga), i lijepih bijelih okvirova. Na oko ti golubovi su bili kao lutke i kao sto rekoh u svim bojama a ni nalik na E.Tiplera. Njihov let je bio iskljucivo otvoren mekan (leptir) visok i uvijek nad kucom. Boza je davao novac kad je kupovao ono od cega je dalje pravio svoje golubove ali je novac i uzimao. Bio je veoma prefrigan i niko nije mogao dobiti goluba na poklon ako nije neko nedonosce ili skart krivih nogu cak i takve je znao da naplati. Djecacima iz Sida koji su bili ludi za tim golubovima prodavao je te golubove za veliku lovu koju bi ovi krali od roditelja da bi znajuci to onda isao da ih pokupi nazad rekavsi da su pokradeni. Lemajic je umro koliko ja znam i neka mu je laka zemlja jer bio je dobar golubar i ti predivni golubovi su izgleda umrli sa njim. Nesto od toga je ostalo kod Vlade Divlje ali neznam ni sta ni koliko. Znaci Dragane to nisu bili E.Tipleri i to milion kroz milion a ne 100%
Posto ti odgovaram po pasosima koje si pisao i kako ih citam a ovo gore je za onaj prvi nastavicu sa ovim drugim;
Ni ja nemam namjeru nikoga da demantujem ali se moje iskustvo malo razlikuje pa zato i pisem ono sto znam. Opet kazem da su Zemunski nekapavi golubovi isti kao i Sidski ali da to nisu E. Tipleri ni pod razno tako da to bude jasno. Niko nezna tacno kad su i do cega napravljeni ali se zna da su imali uticaja u SVL golubarstvu narocito u Zemunskim linijama. Moj dobar drugar inace komsija Lemajicev mi je rekao da je Boza bio pokraden i da se od te kradje nije bas nikad oporavio sto je moguce da je predpostavka koju navodis tacna.
Citat: "beazsm"
O tome takođe priča sam Glavonja...govorići da su ga u svemu kopirali da su u svemu išli dalje od njega ali ne i "bolje"...

Nisi u pravu jer je pogresno tumacenje Perinog teksta dovelo do ove konstaracije. Sta je Pera radi drugi nisu znali nego su misleci da je on do rezultata dosao ukrstajuci, te da bi ga stigli svi pocinju i to masovno da unose sve i svasta  od Engleza pa nadalje i tu i nastaje citav preokret. Ovako odprilike glasi Perina izjava koji sam bar ja citao a kako ce to ko tumaciti to je do njega samog.
Citat: "beazsm"

E sada, ako neko neće da veruje u ovo - ne mora.....negov problem....Ali ja sam uveren da ovo što pričam jeste tačno i to 100%.....

Evo ja hocu da ti vjerujem ali me molim te uvjeri medjutim ne sa rekala-kazala nego posto si dole u Srbiji i imas uslova da odes do Pere da ti to objasni i razjasni jer da je Pera u Australiji ja bih to davno ucinio. Ponesi kameru i napravi zivi zapis te mu konkretno postavi pitanja i pusti ga da kaze odgovore koji nece biti ometani, isjeceni i montirani kako kome odgovara. Neka onaj o kome pricamo kaze sta je i kako radio bez presedana i strucnih uputa ili presjecanja njegovog izlaganja pa ako je tako da svi vec jednom znamo. Samo jos jedno, ako je moguce a moguce je da se na taj snimak postavi sat tako kako bi se vidjelo njegovo cijelo izlaganje. Hvala Bogu imamo You tube pa se to lako tamo postavi neka svi vide bez ikakvih problema. Dragane ako mozes to da napravis ja bih te zamolio, jer vjeruj mi ja bi tako tebi odgovorio da mogu tj, na tvoju molbu za tebe to ucinio.
Pozdrav i dobar let od Macka.

Van mreže vanda

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 1768
KO JE RASA STARIJA I OD KOJE JE KOJA NASTALA (SVL i TIPLER)
« Odgovor #13 poslato: 04. Maj, 2010, 14:07:52 »
Opet se svi hvatate za novije doba, vreme kada je SVL odavno postojao ali neki smatraše da je nedovoljno dobar pa počeše da ga ''popravljaju''.Nije SVL postao kada ga je bilo koji od starih pominjanih golubara napravio nego smo ga svi dobili takvog u nasledstvo...

Van mreže Dali 759

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 631
KO JE RASA STARIJA I OD KOJE JE KOJA NASTALA (SVL i TIPLER)
« Odgovor #14 poslato: 04. Maj, 2010, 20:51:38 »
Ja mislim da je Tipler dosta starija rasa od Svl :wink:
VERUJ TE U SVOJE "PTICE" I UZIVAJTE!!!!!!!