PREDLOG IZMENA I DOPUNA TAKMIČARSKOG PRAVILNIKA GSS-a

Član 17.

U vremenu do početka takmičenja sudije su dužne da u zapisnike o takmičenju, kontrolišućii oznake na prstenovima golubova, upišu podatke o golubovima koji učestvuju u takmičenju.

Sudije su takode dužne da popišu i stave kontrolne alke na takmičarske golubove.

Golub može imati prsten samo jednog vlasnika, takmičara.

U takmičenju može učestvovati najmanje 5, a najviše 9 golubova-važi za društvena takmičenja.

U svim Saveznim seniorskim I juniorskim takmičenjima GSS-a(opštna , region, Srbija I Srbija I pridružene članice) , Lige Prvaka I Lige Šampiona  svi takmičari moraju da puste jato od 8 ili 9 golubova.

Član 20. (u koliko se usvoji član 17)

Ako prilikom starta jedan ili više golubova ne polete, ili ako se prilikom poletanja jedan ili više golubova  izdvoje i slete na naznačeno mesto za sletanje u roku od 5 minuta od starta, takmičar ima pravo da ih krene I to neograničen broj puta do isteka od 5 minuta od starta , s tim što se takvim golubovima kao vreme poletanja računa vreme poslednjeg  poletanja.

Ako golubove koji nisu poleteli, ili koji su sleteli u roku od 5 minuta od starta, takmičar nije u mogućnosti ponovo da krene ili to ne želi, takvi golubovi se smatarju kao da nisu poleteli. Važi za sva društvena takmičenja.

U svim Saveznim takmičenjima GSS-a(opština, region , Srbija, Srbija i pr.članice, Liga Prvaka i Liga šampiona) ,  gde je fiksirano jato od osam(8) golubova ili 9 golubova , takvi golubovi  su diskvalifikovani.

Član 25.

Od starta takmičenja takmičarsko jato mora da ima najmanje 5 takmičarskih golubova. Konsolidacija jata od 5 minuta odnosi se na ostali broj takmičarskih golubova u zavisnosti od toga koliko je takmičar pustio takmičarskih golubova( do 9 društvene utakmice i 8-9 Savezne).  Svi golubovi koji izađu iz jata posle 5 minuta biće diskvalifikovani s tim što takmičar po članu 33 takmičarskog pravilnika ima pravo na kraju takmičenja da otpiše dva ili tri goluba s stim što treći mora biti ispravan).

U svim Saveznim takmičenjima (seniori I juniori, Liga Prvaka I Liga Šampiona) GSS-a:

– Ako se nakon 5 minuta dozvoljenih za formiranje jata iz istog izdvoji 1 golub pre postizanja propisanog visa isti se diskvalifikuje sa pravom otpisa.

– Ako se nakon 5 minuta dozvoljenih za formiranje jata iz istog izdvoji 2 goluba pre postizanja propisanog visa isti se diskvalifikuju sa pravom otpisa.

-Ako se nakon 5 minuta dozvoljenih za formiranje jata iz istog izdvoje 3 goluba pre postizanja propisanog visa 3 goluba se diskvalifikuju s tim što takmičar po članu 33 takmičarskog pravilnika ima pravo da dva goluba otpiše a jedan golub sa nulom ulazi u prosek.

U društvenim i saveznim takmičenjima (u koliko takmičar pusti 9 golubova) tamičenjima važi sve kao u predhodnim članovima , osim u slučaju kada takmičar pusti jato od 9 golubova a iz istog se nakon dozvoljenih 5 minuta za formiranje jata pre postizanja propisanog visa izdvoji 4 golubova koji su diskvalifikovani , a takmičar po članu 33. Tak.pravilnika  može da otpiše dva diskvalifikovana  goluba a dva goluba mu ulaze sa nulom u prosek.

Vreme postizanja visa će se računati samo kada ga jato od najmanje 5 golubova postigne, bez obzira na prethodna moguća odvajanja(golubova koji su diskvalifikovani).

Kada do vremena postizanja propisanog visa u jato  udari kobac  , u tom slučaju dozvoljava se jatu da se konsoliduje, ali ne više od PETNAEST(15) minuta, koji će se računati od momenta kada se uzročnik razbijanja jata (kobac,galeb, jastreb,roda…) udalji iz vidokruga. Trenutak razbijanja jata od strane grabljivice se mora konstatovati u zapisniku i o tome odmah obavestiti takmičar.

Sudije su obavezne da postizanje propisnog visa konstatuju u zapisniku i o tome odmah obaveste takmičara.

KAO PROPISANI VIS SMATRA SE VIS U KOME SE GOLUBU, POSMATRANO U VERTIKALI, NE VIDI RAD KRILA.

Procenjivanje propisanog visa vrši se isključivo golim okom.

Golubovi mogu leteti i u visu iznad propisanog, pa i u pogubljenju, tj. visu u kome se ne mogu uočiti golim okom. Postizanje takvog visa (pogubljenja) mora se konstatovati u trenutku kada su golubovi, neposredno pre toga, bili u propisanom visu.

Vreme leta golubova u pogubljenju nije ograničeno.

U sredinama gde ima više golubara u okruženju, dozvoljava se istima da se dogovore kada će ko da startuje svoje jato da ne bi jedni drugima smetali. Vreme mora biti usaglašeno u roku od petnaest (15) minuta, ALI NE PRE PREDVIĐENOG VREMENA ZA START  TAKMIČENJA.

Ukoliko takmičar diskvalifikovane golubove ne može da indetifikuje, u tom slučaju golubovi koji prvi slete, ulaze sa nulom, s tim što takmičar ima prava da ih otpiše (maksimalno dva) a ostali ulaze sa nulom. Ukoliko takmičar indetifikuje diskvalifikovane golubove,  najviše  dva(2) goluba onda su ti golubovi  otpisani, bez obzira da li će oni sleteti i ući u golubarnik ili neće sleteti.

(u koliko ostane 8 golubova fiksno)Takmičar ima pravo po članu 33.t.p., da otpiše najviše dva + 1 goluba s tim što dva goluba mogu biti sa nulom a jedan (šesti) bude ispravan  .

Član 26.

Silaženje golubova mora biti iz propisanog visa, postupno i tako da se uvek nalaze u vidokrugu.

Prilikom silaska dozvoljava se izdvajanje golubova ili goluba mimo vidokruga, ali ne više od  5 minuta.

Izuzetno ako goluba pojure ili poplaše grabljivice (jastreb, kobac, soko, roda, galeb), što komisija mora da konstatuje, može se golubu tolerisati i veće izdvajanje ali ne više od trideset (30) minuta.

Svaki golub koji dođe sa strane ispod propisanog visa, a od strane sudija nije primećen da silazi iz propisanog visa, diskvalifikuje se tj. kao vreme leta upisuje mu se nula.

Član 33.

Po završetku takmičenja takmičar ima pravo, ako to želi, da otpiše bilo koja dva goluba, tj. da ih tretira kao da nisu učestvovali u takmičenju, bez obzira na postignuto ukupno vreme leta. I za takve golubove u zapisnike o takmičenju moraju se upisati podaci o vremenu poletanja, vremenu sletanja, vremenu priznatom kao vreme leta u propisnom visu i o ukupnom vremenu leta, a posebno se zapisuje da su otpisani. Takmičar ima prava da otpiše i trećeg goluba samo u koliko je golub ispravan.

Ukupno vreme leta otpisanih golubova ne uzima se u obzir prilikom izračunavanja prosečnog ukupnog vremena leta jata.

Član 53.

Početak takmičenja se može pomeriti najviše za jedan sat usled nepovoljnih vremenskih i drugih uslova i to:

1. Ako je brzina bilo kojeg vetra veća od 3 metra u sekundi,

2. Ako je  temperature niža od 10°celzijusovih i

ukoliko je prognozirana temperatura ( najavljena meteorološki ) veća od 37°C, takmičenje se otkazuje.

3. Ako je vazdušni pritisak niži za 5 milibara od normale za to područje ili više od 1025 milibara,

4. Ako je vlažnost vazduha manja od 30 ili veca od 90 procenata,

5. Ako je niska oblačnost, magla, ili ako pada kiša,

6. Ako je manevar vojnih ili civilnih jedinica odbrane i

7. Ako postoje drugi opravdani razlozi koji onemogućavaju normalno održavanje takmičenja.

Ako se bilo koji od gornjih uslova ne promeni u roku od jednog sata, takmičar ima pravo da odloži prijavljeno takmičenje, sa pravom da ga ponovo prijavi.

Takmičar može na svoj rizik pustiti jato ukoliko je brzina bilo kojeg vetra od 3 do 6 metra u sekundi s tim što kasnije ne može prekinuti utakmicu sa pravom da je obnovi u koliko se vremenski uslovi pogoršaju u odnosu na početak takmičenja.

Bez obzira na mišljenje takmičara, takmičenje se mora otkazati (posle pomeranja vremena od jednog sata) u slučaju:

1. Ako je brzina bilo kojeg vetra veća od 6 metara u sekundi .

2. Ako je magla i pada kiša.

3. Ako je prognozirana temperatura VEĆA od  37 C.

Takmičar ima pravo da na sam dan takmičenja odloži takmičenje, sa pravom da ga ponovo prijavi, ako je sprečen odlaskom na vojnu ili civilnu vežbu, zbog oboljenja ili smrtnog slučaja u porodici ili zbog drugih opravdanih razloga koji onemogućavaju održavanje takmičenja.

Ako ne postoje napred navedeni razlozi za pomeranje pocetka takmičenja, odnosno za njegovo odlaganje, a takmičar na sam dan takmičenja zahteva da se njegov pocetak pomeri, odnosno da se takmičenje odloži, takmičar se diskvalifikuje iz daljeg takmičenja za koje se prijavio, što sudije sa potrebnim obrazloženjem konstatuju u zapisnicima o takmičenju.

Član 54.

Ukoliko se za vreme takmičenja izmene normalni uslovi koji su bili na pocetku takmičenja(tačka od 1-6 čalna 53), a koja može negativno da se odrazi na rezultat takmičenja, njegovo normalno odvijanje, shodno odredbama Člana 53., takmičar ima pravo da prekine takmičenje, u trenutku kada sazna za nastalu promenu, odnosno promene, sa pravom da ga ponovo prijavi.Primera radi ako se vetar poveća i prelazi 3 m u sekundi (od 1-4,2-4,1-6,2-6,3-6) i jače, u takvim slučajevima sudije unose sve promene koje su uslovile prekid takmičenja.  

Takmičenje se obavezno prekida u slučajevima:

1. Kada pada kiša (pljusak) u kontinuitetu sat vremena, koja onemogućava normalno odvijanje takmičenja, osim kada su golubovi u silaznoj putanji

2. Ako je došlo do pojavljivanja guste magle kada se ne može pratiti let golubova, s tim što se utakmica ne prekida u koliko su golubovi zauzeli propisan vis..

3) Takmičar ima prava da prekine utakmicu ako je pustio jato na brzinu vetra od 3-6 m/s a u toku takmičenja vetar se pojača na 7-8m/s… (primena člana 53 stav 1 Tamičenje se ne može odvijati ako je brzina vetra veća od 6 m/s)

Član 58.

Seniorska prvenstva pojedinih saveza održavaju se u sledecim terminima(termin je obavezno nedelja):

Seniorsko prvenstvo Opstinških Saveza: -druge nedelje u maju, ( u koliko maj ima 5 nedelja onda treća nedelja)sa sledeće dve nedelje kao rezervnim terminima .

U SLUČAJU DA SE SENIORSKO PRVENSTVO OPŠTINSKIH SAVEZA  ODRŽI U PRVOM TERMINU, REGIONALNO TAKMIČENJE BIĆE ODRŽANO U BILO KOM POVOLJNOM NAREDNOM TERMINU DO SENIORSKOG PRVENSTVA SRBIJE , S TIM ŠTO U KOLIKO SE NE ODRŽE 3 TERMINA OPŠTINE, A ODRŽI SE PRVI TERMIN REGIONALNOG TAKMIČENJA, OPŠTINSKI SAVEZI MOGU PUSTITI TAKMIČENJE U BILO KOM SLOBODNOM TERMINU DO SENIORSKOG PRVENSTVA SRBIJE.

SENIORSKO PRVENSTVO SRBIJE JE FIKSNO I PUŠTA SE U TREĆOJ NEDELJI JUNA MESECA SA SLEDEĆE  DVE NEDELJE KAO REZERVNIM TERMINIMA.

Seniorsko prvenstvo Srbije i pridruženih članica biće održano NAREDNE NEDELJE PO ODRŽANOM PRVENSTVU GSS-a SA SLEDEĆOM NEDEQOM KAO REZERVNIM TERMINOM(2 TERMINA).

Liga prvaka ili Liga šampiona nedelju dana posle održanog seniorskog prvenstva Srbije i pridružene članice, sa sledećom nedeljom kao rezervnim terminom.

Savezna takmičenja (Srbija I pr. Članice, Liga Prvaka I Liga Šampiona imaju po dva termina, osim Seniorskog prvenstva GSS-a koje ima tri termina.

Prenošenje kvalifikacija za Seniorsko prvenstvo GSS-a, kao najbitnijeg takmičenja JE DOZVOLJENO, U KOLIKO SE NE ODRŽI ZBOG LOŠIH VREMENSKIH uslova .

Juniorska prvenstva pojedinih saveza održavaju se u sledecim terminima( temin je obavezno nedelja):

1.Juniorsko prvenstvo Srbije i pridružene članice je treća nedelja Avgusta sa rezervnim terminom četvrta nedelja Avgusta.  

2. Juniorsko prvenstvo Saveza Srbije prva nedelja nakon održanog prvenstva Srbije i pridruženih članica sa sledeće dve nedelje kao rezervnim terminima.

3. Juniorsko prvenstvo regionalnih saveza prva nedelja po održanom prvenstvu Saveza Srbije, sa rezervnim terminom sledeće nedelje.

4.. Juniorsko prvenstvo opštinskih saveza prva nedelja po održanom prvenstvu regionalnih saveza, sa rezervnim terminima svake sledeće nedelje do kraja sezone.

Srbija i pridružene članice imaju dva termina, Srbija ima tri termina i mogučnost prenosa kvalifikacija usled neodržavanja takmičenja zbog loših vremenskih uslova, dok se broj termina  za ostala juniorska takmičenja određuju na osnovu kalendara do 15 oktobra.

Član 71.

Takmičarska komisija odgovarajućeg saveza može doneti odluku da se početak takmičenja pomeri za jedan sat kasnije, isključivo usled nepovoljnih vremenskih uslova, preciziranih članom 53. ovog pravilnika. U tom slučaju takmičarska komisija je dužna da o tome, na unapred utvrdjen način, obavesti sve takmičare neposredno pre vremena predvidjenog za početak takmičenja.

Ako se nepovoljni vremenski uslovi ne promene u roku od jednog sata, takmičarska komisija odgovarajućeg saveza može doneti odluku da se takmičenje odloži za nedelju dana, tj. do rezervnog termina za održavanje takmičenja. O tome je takmičarska komisija dužna da na isti način, obavesti sve takmičare neposredno pre isteka jednog sata od vremena predvidjenog za početak takmičenja.

Ako takmičarska komisija odgovarajućeg saveza ne odloži takmičenje i ne pomeri njegov početak za jedan sat, početak takmičenja, saglasno članu 53. pravilnika, može za najviše jedan sat pomeriti sam takmičar uz saglasnost sudija koji vode takmičenje istovremeno obaveštavajući štab organizatora takmičenja o pomeranju takmičenja..

Ako takmičarska komisija odloži takmičenje i u drugom terminu, takmičenje se proglašava neuspešnim.

PRENOŠENjE KVALIFIKACIJA ZA SENIORSKO i JUNIORSKO PRVENSTVO GSS-a zbog loših vremenskih uslova , SHODNO ČLANU 53. JE DOZVOLjENO.

Oni takmičari koji su ostvarili kvalifikacionu normu u predhodnoj godini, a nisu u mogućnosti da učestvuju u takmičenju iz određenih razloga ( bolest, smrt u porodici, inostranstvo) mogu preneti kvalifikacionu normu koju su posedovali uz saglasnost Izvršnog Odbora Golubarskog Saveza Srbije.

PREUZIMANJE – IZMENE PRAVILNIKA  U WORDU


Share This Post

Related Articles

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2024 SrpskiVisokoletac.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie