Nastanak domaćih golubova

Mesopotamija – kolijevka ljudske civilizacije između rijeka Tigra i Eufrata. Tamo, gdje su još prije nekoliko hiljada godina Sumeri imali naprednu civilizaciju, selekcijom od divljih golubova nastale su prve domaće rase golubova.

Stalnom migracijom ljudi iz Azije u Evropu, stizali su i ti prvi domaći golubovi. Dokaz, da je domaći golub u ta davna vremena bio cijenjen i u Evropi, je figura goluba nađena uz desnu obalu Dunava, sjevernije od Vukovara (HR), a arheolozi su je nazvali – vučedolska golubica. Figura je stara oko 4500 godina i najstarija je figura goluba nađena u Evropi. Čuperak na zatiljku glave i šare na krilima dokazuju da predstavlja domaćeg goluba. Ovakve ukrase nemaju divlji glubovi. Na široj oblasti oko tog lokaliteta, na lijevoj i desnoj obali Dunava, bila je razvijena vučedolska kultura.

Nešto kasnije, ali prije nove ere, dolaze Iliri na Balkan i donose
svoje golubove koje su smatrali svetim pticama, odnosno Božijim glasnicima. Potomci ilirskog goluba danas se gaje širom svijeta pod imenom Pigeon Archangel – golub arhanđeo. Kod nas se za ovu najstariju živu rasu golubova sačuvao naziv – Ilirski golub .

Duboko kroz istoriju, Dunavom i uz njega, prolazili su mnogi narodi, vojske, trgovci… Taj je put kasnije nazvan “putem svile”, a i danas povezuje Aziju sa Evropom. Tim putem su stizale mnoge rase golubova.

Jedan od gradova na ovom putu, sa dugom istorijom je i Sombor koji leži nedaleko od Dunava, na vrlo plodnoj bačkoj ravnici koju čini međuriječje Dunava i Tise. Ovu oblast možemo nazvati evropskom Mesopotamijom.

Zahvaljujući svom položaju Sombor se smatra značajnim centrom evropskog golubarstva. U Somboru su nastale mnoge poznate rase golubova: somborski dugokljuni letač, staparski letač, somborski plavosrcasti letač, somborski gaćasti visokoletač i somborski žutooki letač.
arheologija.fr.gd


Share This Post

Recent Articles

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2024 SrpskiVisokoletac.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie