Parenje bliskih rođaka i ukrštanje – Uspešan put do hibridnog goluba

Da, tačno ste pročitali – parenje bliskih rođaka i ukrštanje, a ne parenje bliskih rođaka ili ukrštanje kako se to često može pročitati u časopisima.
Onaj koji želi da u svom odgajanju zaista postigne napredak, a ne želi da rezultate odgoja prepusti srećnom slučaju, mora da se bavi sa oba ova posla. Međutim, uspešnom ukrštanju mora da predhodi parenje bliskih rođaka.

Dakle, prvo će se pariti rođaci, a onda će se ukrstiti golubovi dobijeni od sparenih rođaka i to od dva različita porekla. Kod takvih ukrštanja dobijaju se sa mnogo većom verovatnoćom, zaista uspešni letači nego iz bilo kog drugog parenja. Zašto je to tako? Objašnjenje za ovu uspešno primenjenu činjenicu kod golubova leži u tajni HETEROZIS EFEKTA.

Heterozis deluje tako da snaga dece znatno prevazilazi roditeljsku. Na dejstvu heterozisa bazira se, na primer, neverovatan kapacitet nosivosti kod takozvanih
hibridnih kokošaka. U odgajanju takvih kokošaka ide se prvo putem parenja najbližih rođaka. Upariće se braća sa svojim sestrama, i to ne samo jednom, već najmanje dva puta tj. mladi dobijeni od prvog parenja, brat i sestra upariće se i iduće godine.
Tako nastali pilići, dakle, imaju samo dva preroditelja od normalno osam mogućih. Jedan takav produkt – brat + sestra, pretpostavimo da je to petao, sastaviće se sa kokoškama dobijenim iz nekog drugog dvojnog sparivanja. Kokoši dobijene iz takvog ukrštanja dveju stranih linija iz rođačkih parenja, nazivaju se HIBRIDIMA, pošto su dobijene ukrštanjem (ukrštanje se stručno naziva hibridiziranje).
Kao posledica heterozisa ovi hibridi mnogo prevazilaze kapacitet u nošenju od početnih životinja. Dakle, na početku je bilo parenje bliskih rođaka, a tek onda je došlo ukrštanje.  Samo planska primena obe metode može doneti uspeh, tačnije rečeno – povećanje kapaciteta, jer ove hibridne životinje koje ostvaruju basnoslovne rezultate kao nosilje, nisu podesni za odgajanje.
Dejstvo heterozisa odražava se samo u rasplodu od prvog ukrštanja. Kokoši odgajane od hibrida bile bi loše nosilje. HIBRIDI su, dakle, životinje samo za upotrebnu svrhu, a ne za rasplod.To važi za kokoške, a to važi, u principu i za golubove, kvalitetne letače.

Mađarski naučnik (istraživač naslednih osobina) i jedan od najpoznatijih mađarskih odgajivača golubova pismonoša Anker, izjavio je kako odgaja svoje kvalitetne golubove primenjujući heterozis.
Anker nije izabrao sparivanje brat + sestra,već je vršio parenje između oca + kćeri, odnosno majke + sina. Anker pari jednog kvalitetnog goluba sa njegovom ćerkom i naredne godine ponovo sparuje sa ćerkom dobijenom iz tog parenja, što znači da je ona tom golubu istovremeno i ćerka i unuka. Dvojno dobijene ptice od tog goluba metodom sparivanja rođaka, ukrštaju se sada sa nekim drugim kvalitetnim golubovima dobijenim na isti način, kao produkt sparivanja rođaka. Ovi ukršteni parovi su roditelji svojih velikih asova, svojih hibridnih asova. Mnogi odgajivači će se zbuniti ako pri izboru svojih golubova za uzgoj neće moći uzeti u obzir onaj produkt sparivanja rođaka koji ostavlja najbolji spoljni utisak. Jer kako su iskustva Ankera pokazala, upravo u ovim drugim golubovima sa najjače izražene one osobine koje se traže od golubova za odgajanje, a to su unutrašnje nasledne osobine kao što su istrajnost i borbenost u letu.

Mnogi iskusni belgijski odgajivači pismonoša drže se sličnog principa i koriste heterozis efekat a da to sami i ne znaju. Sa naročitom ljubavlju oni kupuju golubove iz manjih golubarnika, za koje znaju da odgajanje vrše godinama po najstrožijoj odgajivačkoj liniji, jer takvi odgajivači nemaju novca da bi stalno dokupljivali dobre golubove. Njihovo jato se većinom bazira na jednom rasnom potomstvu koje je dobijeno na osnovu planskog odgajanja u srodtvu, tj. otac je višestruki deda i pradeda svih njegovih potomaka. Iz ukrštanja takvih golubova dobijaju se veličanstveni letači (asovi), a mali odgajivači su, ne znajući, pripomogli u tome.

Šta se može iz svega ovoga naučiti i koristiti za sopstveno odgajanje?

1.Polazna tačka za svako uspešno odgajanje mora da bude borbenost i izdržljivost u letu. Na početku jednog odgajivačkog puta koji obećava uspeh stoje oprobani golubovi.

2.Ako se želi vršiti parenje rođaka da bi se kasnije prilikom ukrštanja koristio heterozis efekat,onda treba poći od kvalitetnih golubova dobijenih parenjem rođaka(iz srodstva).

3.Sparite vaša 2 do 3 goluba sa najboljim letačkim rezultatima, a koje ste dobili iz različitih porodica, sa njihovom najuspešnijom decom (povratno parenje), ali možete sastaviti i dva uspešna goluba koji su brat i sestra.

4.Povratno uparite jednog mladog goluba sa uspešnim letom, neki put sa početnim golubom u sledećoj godini. Ako ste uparili brat+sestra najboljeg kvaliteta sa prvom generacijom dobijenom parenjem rođaka.

5.Ukrstite sada golubove iz druge generacije rođačkog parenja međusobno, naravno, svaki put iz različitih porodica. Takvi golubovi više nisu za letenje, već su za golubarnik, za odgajanje podmlatka, gde će se oni preko godine pobrinuti za potomke koji će imati uspešne letove.

Sava Maksimović – Zemun 011-2619-448 062-96505-67


Share This Post

Recent Articles

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2024 SrpskiVisokoletac.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie