Predlog izmena i dopuna takmičarskog i disciplinskog pravilnika

jato-u-letuIspravke takmičarskog pravilnika:

Član 2.
Menja se i glasi:
Početak takmičenja je
Od  1. maja do  1. juna od 6,00 časova.
Od  1. juna do 20. jula od 5,00 časova
Od 20. jula do 10. septembra od 6,00 časova
Od 10. septembra do 30. septembra od 6,30 časova

Član 3.
Da bi vršio kontrolu, kontrolor mora dobiti saglasnost organizatora takmičenja (Takmičarske komisije odgovarajućeg Saveza).
Menja se i glasi:
Organizator takmičenja-štab (takmičarske komisije odgovarajućih Saveza) delegira dvojicu kontrolora koji kontrolorsku dužnost obavljaju u paru. U društvenim takmičenjima organizator takmičenja-štab delegira jednog kontrolora.

PASUSI:

U koliko verifikovani kontrolor uoči da sudije ne vode takmičenje po pravilniku ima pravo da iste udalji i da takmičenje sam privede kraju.
Takmičar ima pravo, u koliko je nezadovoljan vođenjem takmičenja od strane sudija, da se obratii štabu u organizaciji samog takmičenja, ili najbližem kontroloru ovlašćenom od organizatora takmičenja,, koji će na licu mesta rešiti nastali problem u samom takmičenju.

Menjaju  se i glase:

U koliko verifikovani kontrolori uoče da sudije ne vode takmičenje po pravilniku imaju pravo da iste udalje sa takmičenja , u zapisnik takmičenja upišu razloge zbog kojih su to uradili I o tome obaveštavaju štab organizatora takmičenja , a u tamicu sami sude do kraja.
Takmičar ima pravo, u koliko je nezadovoljan vođenjem takmičenja od strane sudija, da se obratii štabu u organizaciji samog takmičenja koji će poslati dvojicu kontrolora na mesto takmičenja.(osim u društvenim takmičenjima gde organizator šalje jednog kontrolora sa opštine koji može sam završiti takmičenje).

Član 5.
Dopunjuje se rečenicom:
Svaki član prilikom promene udruženja dužan je da iz svog predhodnog udruženja donese overenu ispisnicu.

Član 15.
Dopunjuje se stavom dva koji glasi:
U Saveznim takmičenjima takmičar je dužan da posle 15 časova na svakih sat vremena obavesti štab o tome koliko mu je golubova aktivno u takmičenju, a sudije su dužne da to konstatuju u zapisnik sa utakmice.

Član 17.
Stav:
U takmičenju može učestvovati najmanje 5, a najviše 9 golubova.

Menja se i glasi:

U takmičenju može učestvovati najmanje 5 a najviše 9 golubova -važi za društvena takmičenja.
U svim Saveznim seniorskim i juniorskim takmičenjima GSS-a (opštna, region, Srbija i Srbija i pridružene članice), Lige Prvaka i Lige Šampiona  svi takmičari moraju da puste jato od 8 golubova.

Član 20.
Ako prilikom starta jedan ili više golubova ne polete, ili ako se prilikom poletanja jedan ili više goluba izdvoje i slete na naznačeno mesto za sletanje u roku od 5 minuta od starta, takmičar ima pravo da ih krene I to neograničen broj puta do isteka od 5 minuta od starta , s tim što se takvim golubovima kao vreme poletanja računa vreme poslednjeg  poletanja.
Ako golubove koji nisu poleteli, ili koji su sleteli u roku od 5 minuta od starta, takmičar nije u mogućnosti ponovo da krene ili to ne želi, takvi golubovi se smatarju kao da nisu poleteli,osim u takmičenjima u organizaciji Golubarskog Saveza Srbije i Srbije i pridruženih članica , to jest gde je fiksirano jato od osam (8) golubova , gde se takvi golubovi diskvalifikuju.

Menja se i glasi:

Ako prilikom starta jedan ili više golubova ne polete, ili ako se prilikom poletanja jedan ili više golubova  izdvoje i slete na naznačeno mesto za sletanje u roku od 5 minuta od starta, takmičar ima pravo da ih krene I to neograničen broj puta do isteka od 5 minuta od starta , s tim što se takvim golubovima kao vreme poletanja računa vreme poslednjeg  poletanja.
Ako golubove koji nisu poleteli, ili koji su sleteli u roku od 5 minuta od starta, takmičar nije u mogućnosti ponovo da krene ili to ne želi, takvi golubovi se smatarju kao da nisu poleteli. Važi za sva društvena takmičenja.
U svim Saveznim takmičenjima GSS-a (opština, region, Srbija, Srbija i pr. članice, Liga Prvaka i Liga šampiona),  gde je fiksirano jato od osam (8) golubova, takvi golubovi  su diskvalifikovani.

Član 23.
Golubovi dok se nalaze u vidokrugu, bilo grupno ili pojedinačno, moraju postići propisani vis u roku od 2 sata od starta.
Ako u roku od dva sata celo jato nije postiglo propisani vis, ili ako je u tom vremenu propisani vis postiglo manje od 5 golubova, takmičenje se prekida i takmičar se diskvalifikuje iz daljeg takmičenja, sa odgovarajućim obrazloženjem u zapisnicima o takmičenju.

Menja se i glasi:

Golubovi dok se nalaze u vidokrugu, moraju postići propisani vis u roku od 2 sata od starta.
Ako u roku od dva sata celo jato nije postiglo propisani vis, takmičenje se prekida i takmičar se diskvalifikuje iz daljeg takmičenja, sa odgovarajućim obrazloženjem u zapisnicima o takmičenju.

Član 25.

Se briše i glasi:

Od starta takmičarski golubovi u roku od 5 minuta moraju da formiraju jato od onolikog broja golubova koliko je takmičar pustio. Svi golubovi koji izađu iz jata posle 5 minuta biće diskvalifikovani s tim što takmičar po članu 33 takmičarskog pravilnika ima pravo na kraju takmičenja da otpiše dva goluba.
U svim Saveznim takmičenjima (seniori I juniori, Liga Prvaka I Liga Šampiona) GSS-a:
– Ako se nakon 5 minuta dozvoljenih za formiranje jata iz istog izdvoji 1 golub pre postizanja propisanog visa isti se diskvalifikuje sa pravom otpisa.
– Ako se nakon 5 minuta dozvoljenih za formiranje jata iz istog izdvoji 2 goluba pre postizanja propisanog visa isti se diskvalifikuju sa pravom otpisa.
-Ako se nakon 5 minuta dozvoljenih za formiranje jata iz istog izdvoje 3 goluba pre postizanja propisanog visa 3 goluba se diskvalifikuju s tim što takmičar po članu 33 takmičarskog pravilnika ima pravo da dva goluba otpiše a jedan golub sa nulom ulazi u prosek.
– Ako se nakon 5 minuta dozvoljenih za formiranje jata iz istog izdvoje 4 golubovi se diskvalifikuju a takmičenje se prekida .
U društvenim tamičenjima važi sve kao i u Saveznim takmičenjima , osim u slučaju kada takmičar pusti jato od 9 golubova a iz istog se nakon dozvoljenih 5 minuta za formiranje jata pre postizanja propisanog visa izdvoji 4 golubova koji su diskvalifikovani , a takmičar po članu 33. Tak.pravilnika  može da otpiše dva diskvalifikovana  goluba a dva goluba mu ulaze sa nulom u prosek.
Vreme postizanja visa će se računati samo kada ga jato od najmanje 5 golubova postigne, bez obzira na prethodna moguća odvajanja(golubova koji su diskvalifikovani).
Kada do vremena postizanja propisanog visa u jato  udari kobac  , u tom slučaju dozvoljava se jatu da se konsoliduje, ali ne više od PETNAEST(15) minuta, koji će se računati od momenta kada se uzročnik razbijanja jata (kobac,galeb, jastreb,roda…) udalji iz vidokruga.
Sudije su obavezne da postizanje propisnog visa konstatuju u zapisniku i o tome odmah obaveste takmičara.
KAO PROPISANI VIS SMATRA SE VIS U KOME SE GOLUBU, POSMATRANO U VERTIKALI, NE VIDI RAD KRILA.
Procenjivanje propisanog visa vrši se isključivo golim okom.
Golubovi mogu leteti i u visu iznad propisanog, pa i u pogubljenju, tj. visu u kome se ne mogu uočiti golim okom. Postizanje takvog visa (pogubljenja) mora se konstatovati u trenutku kada su golubovi, neposredno pre toga, bili u propisanom visu.
Vreme leta golubova u pogubljenju nije ograničeno.
U sredinama gde ima više golubara u okruženju, dozvoljava se istima da se dogovore kada će ko da startuje svoje jato da ne bi jedni drugima smetali. Vreme mora biti usaglašeno u roku od petnaest (15) minuta, ALI NE PRE PREDVIĐENOG VREMENA ZA START  TAKMIČENjA.
Ukoliko takmičar diskvalifikovane golubove ne može da indetifikuje, u tom slučaju golubovi koji prvi slete, ulaze sa nulom, s tim što takmičar ima prava da ih otpiše (maksimalno dva) a ostali ulaze sa nulom. Ukoliko takmičar indetifikuje diskvalifikovane golubove,  najviše  dva(2) goluba onda su ti golubovi  otpisani, bez obzira da li će oni sleteti i ući u golubarnik ili neće sleteti.
Takmičar ima pravo po članu 33.t.p., da otpiše najviše dva goluba, bila ispravna ili neispravna .

ČLAN  30.
U REČENCI: Ako se radi o golubu koji je sleteo kao poslednji, mora ući u golubarnik u roku od dva sata od trenutka sletanja kada se takmičenje smatra završenim, DODAJE SE Najkasnije do 22 časa.

Član 34.
Stav dva menja se i glasi: Dozvoljava se takmičaru da upali svetlo i da mu golubovi slete i posle smanjenja vidljivosti, ali ne više od trideset minuta.Golub koji je sleteo pod upaljenim reflektorima mora biti indentifikovan najkasnije do 22 časa. Nije dozvoljeno takmičaru da hvata golubove osim ako se golub nalazi na tremu ili krovu kaveza takmičara.

Član 48.
Dodati na kraju drugog pasusa: Takmičarska komisija udruženja dužna je da svaku društvenu utakmicu ( seniorsku ili juniorsku) prijavi takmičarskoj komisiji Opštinskog Saveza. U koliko to ne uradi postignuti rezultat ne može da bude verifikovan- nije regularan.

Član 53.
2. Ako je  temperature niža od 10°celzijusovih i
ukoliko je prognozirana temperatura ( najavljena meteorološki ) veća od 37°C, takmičenje se otkazuje.
Dodaje se stav 14-ti stav pod tri  :
3. Ako je prognozirana temperatura VEĆA od  37 C.

Član 58.
BRIŠE SE STAV : U slučaju loših vremenskih uslova kada takmičenje ne može da se održi u predvidjenim terminima, opštinski savezi mogu svoja seniorska takmičenja da održe u rezervnom terminu regionalnog Saveza ako je termin slobodan(termin je obavezno nedelja).
2. Seniorsko prvenstvo Regionalnih Saveza: prve nedelje u Junu mesecu, sa sledećom nedeljom kao rezervnim terminom . U koliko se Seniorsko prvenstvo Opštinskih Saveza održi predposlednje nedelje u maju mesecu(prvi termin) , Seniorsko prvenstvo Regionalnih Saveza  MOŽE  SE održati u rezervnom terminu opštinskog Saveza.
3. Seniorsko prvenstvo Golubarskog Saveza Srbije : treće nedelje u Junu mesecu, sa sledeće DVE  nedelje kao rezervnim terminima

Posle 5. člana dodaje se pasus:
Sva Savezna takmičenja (opština, region, Srbija I pr. Članice, Liga Prvaka I Liga Šampiona imaju po dva termina, osim Seniorskog prvenstva GSS-a koji ima tri termina.Prenošenje kvalifikacija za Seniorsko prvenstvo GSS-a zbog loših vremenskih uslova  nije dozvoljeno.
1.Juniorsko prvenstvo Srbije i pridružene članice je treća nedelja avgusta sa rezervim terminom četvrta nedelja Avgusta.
2. Juniorsko prvenstvo Saveza Srbije prva nedelja  nakon održanog prvenstva Srbije I pr. Članice, sa sledećom nedeljom kao rezervnim terminom.
Na kraju dodati pasus: Sva Savezna juniorska takmičenja (opština, region,  Srbija I Srbija I pr. Članice) imaju po dva termina (prvi I rezervni termin).

Član 59.
Podignute norme za Opštinu i Region
1. Za seniorsko prvenstvo opštinskog saveza: ako je u prethodnoj takmičarskoj sezoni ostvario rezultat od najmanje 7 sati u seniorskom prvenstvu udruženja ili bilo kog saveza.
2. Za juniorsko prvenstvo opštinskog saveza: ako je u prethodnoj takmičarskoj sezoni ostvario rezultat od najmanje 6 sati u juniorskom prvenstvu udruženja ili bilo kog saveza.
3. Za seniorsko prvenstvo regionalnih saveza: ako je u prethodnoj takmičarskoj sezoni ostvario rezultat od najmanje 8 sati u seniorskom prvenstvu udruženja ili bilo kog saveza.
4. Za juniorsko prvenstvo regionalnog saveza: ako je u prethodnoj takmičarskoj sezoni ostvario rezultat od najmanje 7 sati u juniorskom prvenstvu udruženja ili bilo kog saveza.

Član 67.
Dopunjuje se  na kraju:
Za sva Savezna takmičenja u koliko takmičar nije našao zamenu za svoje delegirane sudije(garancije) koje su iz bilo kog razloga sprečene da odu na svoje odredište, dužan je(takmičar) da odjavi svoju utakmicu ili za vođenje iste ovlasti člana (koji je izmirio obaveze prema Savezu, poseduje sudijsku legitimaciju I nije disciplinski kažnjen) da vodi njegovu utakmicu I ide da sudi na pomenuto odredište. U koliko to ne uradi I pusti utakmicu , biće disciplinski kažnjen a rezultat će mu biti poništen.

Član 71.
Brisati: Prenošenje kvalifikacija je dozvoljeno i to samo takmičarima koji su prijavili seniorsko ili juniorsko  takmičenje Golubarskog Saveza  Srbije, u koliko isto zbog vremenskih uslova , shodno članu 53 takmičarskog pravilnika, nije održano u tekućoj godini  .
PRENOŠENjE KVALIFIKACIJA ZA SENIORSKO PRVENSTVO GSS-a zbog loših vremenskih uslova , SHODNO ČLANU 53. NIJE DOZVOLjENO.

Član 73.
PASUS DVA: Za sva SAVEZNA JUNIORSKA I SENIORSKA TAKMIČENjA(opština, region, Srbija, Srbija I pr članice, Liga Prvaka I Liga Šampiona) na diplomi za osvojeno mesto upisuju se I golubovi letači koji su ostvarili rezultat sa titulom (vice šampion, šampion I as šampion) I dužinom leta.
Udruženja uz diplomu za osvojeno mesto na rang listi takmičenja svakom takmičaru dodeljuju diplome za golubove letače(vice šampion, šampion I as šampion).
VICEŠAMPION  LETAČ- GOLUB KOJI JE LETEO OD 8 DO 10 ČASOVA U SENIORSKOM I 7-9 ČASOVA U JUNIORSKIM TAKMIČENjIMA
ŠAMPION LETAČ – golub koji je leteo od 10-do 12 časova u seniorskom I 9-11 časova u juniorskom takmičenju.
AS ŠAMPION-golub koji je leteo od 12 I više časova u seniorskom I 11 I više časova u juniorskom takmičenju.

ČLAN 83.
Dopunjuje se prvi pasus na kraju: I UREDNO OVERENE ČLANSKE KNjIŽICE(PLAĆENA ČLANARINA ZA TEKUĆU GODINU I IZMIRENE OBAVEZE PREMA SAVEZU DISCIPLINSKI PRAVILNIK

Član 8. Tačka 7. bi se brisala i glasila: Neprimereno ponašanje, ogovaranje na javnim mestima (uključujući javne mreže) vređanje članova Saveza i rukovodstva na sednicama i na utakmicama. Ova tačka bi se sankcionisala po članu 9. tačka 2.
Član 8. Tačka 17. umesto tačke dodati zarez a potom članske karte i sudijske legitimacije.
Član 8. Tačka 16. Treba posle zareza napisati i ko pušta golubove na dan Saveznog takmičenja kažnjava se.
Član 8. Tačka 19. Ko mimo Saveza izrađuje alke kažnjava se adekvatnom novčanom kaznom , a ko ošteti na bilo koji način kasu Saveza dužan je da nadoknadi štetu.
Član 8. Tačka 20. Ne ispunjavanje finansijskih obaveza prema udruženju ili višim Savezima biće kažnjivo.
Član 9 treba da glasi:
1.Javna opomena
2.Uslovna kazna od 1 do 3 godine
3.Zabrana takmičenja
4.Zabrana suđenja
5.Zabrana vršenja funkcije
6.Isključenje na određeni period
7.Isključenje na određeni period sa trajnom zabranom vršenja funkcija
8.Novčana kazna

IZREČENE KAZNE ZABRANA TAKMIČENjA I SUĐENjA VAŽE  za takmičarsku sezonu.

Teh. Sekretar GSS-a
Jovović Nikola


Share This Post

Related Articles

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2024 SrpskiVisokoletac.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie